Apple предприе ход в угода на китайските власти

Компанията обяви, че премахва VPN услугите за виртуална частна мрежа

Apple предприе ход в угода на китайските власти

Снимка: Pixabay

600 ~ 2 мин. четене
Apple обяви, че започва премахването на услугите си за виртуална частна мрежа (VPN) от своя онлайн магазин в Китай. С това гигантът си навлече критиката на доставчиците на VPN , които обвиниха компанията, че се поддава на кибер регулаторите в Пекин. 

VPN позволява на потребителите да заобикалят тъй наречената „Велика защитна стена“ на Китай, целяща да ограничи достъпа да чуждестранни сайтове. 

През януари властите в комунистическата страна приеха закони, забраняващи всички VPN услуги, които не са получили одобрение от държавния регулатор. Сдобилите се с такова пък трябва да използват инфраструктурата на държавната мрежа. 

В изявление от неделя говорителката на Apple потвърди, че компанията ще премахне от App Store приложенията, които са в разрез с местното законодателство, в това число и услугите, базирани извън страната. 

Пекин вече затвори десетки базирани в Китай доставчици и се насочи към отвъдморските служби. Това се случва на фона на задаващия се конгрес на Комунистическата партия през август, като основната цел е да се затегне контролът върху интернет. 

Докато личните VPN доставчици бяха предмет на атаки от държавата, сега за първи път Apple изпълнява изискванията да премахне и чуждестранните от своя магазин. Този ход, според доставчиците на VPN, е ненужна подкрепа към режима в Китай и все по-засилващата се цензура.  

VPN доставчикът ExpressVPN например коментира в събота, че е получил известие от Apple, че неговият софтуер ще бъде премахнат от App Store в страната заради „съдържание, което е незаконно в Китай".

"Разочаровани сме от това развитие, тъй като то представлява най-драстичната мярка, предприета от китайското правителство, за да блокира използването на виртуални VPN досега“, коментират в изявление ExpressVPN. Те също така изразяват тревожността си, че по този начин Apple подпомага усилията на Китай да наложат цензура. 

Други доставчици като VyprVPN и StarVPN също потвърдиха, че са получили съобщение от Apple за взетите мерки. 

"Разглеждаме достъпа до интернет в Китай като проблем на човешките права и бих очаквал, че Apple ще ги оцени повече от печалбата", заяви Сънди Йокубаити, президент на Golden Frog, притежаваща VyprVPN. Той обяви още, че неговата компания ще подаде жалба срещу компанията от Купертино заради забраната. 

Потребителите в Китай, които имат адреси за фактуриране в други държави, пак ще имат достъп до приложенията за VPN от други клонове на App Store. В събота все още много от апликацията бяха достъпни във виртуалния магазин. 

Припомняме, че Apple неотдавна обяви ново ключово назначение в Китай и региона, като тамошният клон на гиганта бе официално поет от Изабел Ге Михи. Малко по-рано пък стана ясно, че компанията ще изгради първия си център за данни в региона в сътрудничество с местни партньори. 

Подкрепи Economic.bg