Най-голямата японска банка се мести в Холандия след Brexit

Mitsubishi UFJ Financial Group избра Амстердам пред Франкфурт за своя европейска щаб-кватира

Най-голямата японска банка се мести в Холандия след Brexit
688 ~ 1 мин. четене
Най-голямата японска банка - Mitsubishi UFJ Financial Group, избра Холандия за своя европейска щаб квартира след Brexit, като е предпочела Амстердам пред германската финансова столица Франкфурт, пише "Файненшъл Таймс". 

Цитирайки два източника, изданието посочва, че преместването първоначално ще засегне по-малко от 100 работни места, но може да доведе до изнасянето на няколко стотици работни места от Лондон. В момента MUFG дава работа на 2100 души в британската столица.

Японската банка вече е преместила в Амстердам главната си европейска щаб квартира за корпоративно банкиране и банкиране на дребно, но предстои да премести и поделението си за инвестиционно банкиране.

В съобщение от понеделник сутрин от банката заявиха, че централата за Европа, Близкия Изток и Африка остава в Лондон, но основния офис в ЕС ще бъде в Амстердам.

Банки от целия свят в момента разглеждат възможностите за преместване на операциите си за ЕС в други финансови столици, извън Лондон, след като Великобритания напусне Европейския съюз и единния пазар. 

Очаква се тогава банките от Острова да загубят правото си да предлагат кредитиране на европейски граждани.

Преди MUFG, три големи японски банки - Nomura, Daiwa и Sumitomo заявиха, че ще преместят европейските си централи във Франкфурт.

Американският гигант Citigroup също ще се премести в германската финансова столица, същото се очаква да направи и Morgan Stanley.

Най-голямата германска банка - Deutsche Bank, също обяви, че е вероятно да пренасочи част от служителите си от Лондон към централата си, която е във Франкфурт.

Подкрепи Economic.bg