Арестуваха бившия президент на Южна Корея

След като бе подложена на импийчмънт, Пак Гън-хе е заплашена от десетилетия в затвора

Арестуваха бившия президент на Южна Корея
560 ~ 1 мин. четене

Бившият президент на Южна Корея Пак Гън-хе беше арестувана, след като съдът в Сеул одобри издадената от прокуратурата заповед за задържането й. Тя може да бъде задържана в продължение на 20 дни, преди да бъде официално обвинена за повече от дузина престъпления, в които е заподозряна, включително подкуп и злоупотреба с власт.

Арестът е необходим, защото „има достатъчни основания за повдигане на обвинение и вероятност доказателствата да бъдат унищожени“, пише в бележките на съдията, цитирани от агенция Yonhap.

Пак е била отведена в следствения арест, който се намира извън столицата и приютява и други високопоставени фигури, свързани със скандала като ръководителя на Samsung Лий Ча-йонг.

Бившият държавен глава, която до момента отрича всички обвинения, може да прекара десетилетия в затвора, ако бъде призната за виновна.

Арестът бе приветстван като първа стъпка към „възстановяване на рухналата Южна Корея“ от Муун Ча-ин – кандидатът, сочен за фаворит на предстоящите извънредни президентски избори през май.

През последните няколко месеца милиони южнокорейци активно протестираха срещу Пак на фона на острото обществено неодобрение, насочено срещу нерегламентираните връзки на правителството със заможни фамилии и ръководените от тях конгломерати. В резултат на това Пак бе свалена от поста на 10 март.

Подкрепи Economic.bg