„Родопи“ е първият туристически район в България

Негови учредители са 18 общини и 12 туристически сдружения

„Родопи“ е първият туристически район в България
6060 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Туристически район „Родопи“ е първият подобен регион, създаден по силата на новия Закон за туризма, приет през септември 2016 г. Негови учредители са 18 общини, 12 туристически сдружения от област Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково. За седалище на Организацията за управление на района е определен гр. Смолян.

Туристическия район бе въведен като юридическа единица, като целта на законодателя бе по този начин да могат да се формират регионални туристически продукти и да се осъществява по-лесно регионален маркетинг и реклама. Идеята е страната да бъде разделена на 9 туристически района

По време на Учредителното събрание, което се проведе в Областна администрация Смолян, бе приет устав и програмна декларация. Беше избран Управителен съвет, чийто състав би трябвало да гарантира равнопоставено представяне на общини и туристически сдружения от всички пет административни области, както и паритет на представителството на общини и сдружения в 15-чления Управителен съвет. Единодушно за председател на УС бе избран кметът на община Велинград д-р Константин Коев. Контролният съвет включва кметовете на общините Ивайловград и Неделино, както и представител на Министерството на туризма, съгласно изискванията на закона.

 Общото събрание прие решение, с което възложи на председателя на УС да организира изработването и да представи в писмен вид на членовете на Учредителното събрание Програма за работа на ОУТР „Родопи“ до края на 2017 г. в двумесечен срок от датата на учредяването.

„Днес имаме изключително важната и отговорна задача да извървим тази важна стъпка, за да могат полаганите години наред усилия да се реализират и продължат напред, за да има по-добро развитие на региона и за хората, работещи в сферата на туризма“, каза областният управител на Смолян Момчил Караиванов.

В учредителното заседание участваха Веселина Червенкова от Министерството на туризма, областни управители, заместник-областни управители, експерти от общински и областни администрации, кметове на общини, представители на туристически организации, медии и гости на събитието.
Подкрепи Economic.bg