Архангелова задушница е

Почитаме покойните и отдаваме почит на загиналите в редовете на Българската армия

Архангелова задушница е
1112 ~ 1 мин. четене
Днес е Архангелска или Рангелова (мъжка) задушница. На този ден отдаваме почит към паметта на починалите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България и на всички, паднали в редовете на Българската армия.

Архангелова задушница е винаги в съботата преди празника на водача на небесното войнство Св. Архангел Михайл и тази година се пада на 4 ноември. Тя е една от трите най-големи през година заедно с тази преди Месни заговезни и Черешовата. 

На този ден във всеки храм се изнася Литургия за упокой и Обща панихида, която се отбелязва като Задушница. Архангеловата задушница е израз на вярата в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите. Както на всеки друг помен, и на този се се правят и т. нар. раздавки - сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино и др. 

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 година, но през 1946 г. е прекъснат. Възстановен е отново през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и пострадалите от войните възстановяват ритуала. 

На Архангелова задушница държавният глава Румен Радев ще почете паметта на загиналите във войните български воини. Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ще присъства на панихидата пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. 
Подкрепи Economic.bg