Археолози откриха уникална находка край Петрич

В античен град те намериха голяма римска статуя без глава

Археолози откриха уникална находка край Петрич
Археолози откриха голяма римска статуя без глава в античния град Хераклея Синтика, който се намира близо до Петрич. Той е бил един от важните градове в региона по време на античността.

Без главата е трудно да се установи на кой римски император е статуята. Като качество на разработката и инография, според археолозите статуята е на важен първенец на града. Те предполагат, че вероятно става въпрос за Тиберий Клавдий Пахи, но без главата не може да се направи категорично заключение. 

До статуята учените са намерили надпис, който дава информация за управлението на града. "В комбинация с въпросната статуя, двете открития носят много информация за града, който е център на средна Струма в продължение на 800 години", разказва ръководителят на разкопките доц. Людмил Вагалински, цитиран от Нова тв.

По думите на археолозите това, което предстои, е да се открие целият площад. За да продължат проекта си обаче е необходимо допълнително финансиране. 

През май месец правителството отпусна 100 000 лв. за открития в района. Римската статуя без глава бе открита в последния ден на разкопките, които бяха позволени в рамките на тази сума. 
Коментари: 0