Аризона забрани на Uber да тества автономни коли

Губернаторът на американския щат определи катастрофата, отнела живота на 49-годишна жена, като \"неоспорим провал\"

Аризона забрани на Uber да тества автономни коли

Снимка: БТА

Американският щат Аризона забрани на Uber да тества автономни коли по обществените пътища, пише Reuters. Причината е фаталният инцидент в град Темпи, Аризона, при който самоуправляващ се автомобил на компанията блъсна и уби 49-годишна жена.

Ходът на губернатора Дъг Дъсий е удар по компанията за споделени пътувания, която залага бъдещия си успех на автономните превозни средства и следва в това отношение конкуренти като Alphabet и Tesla. Аризона беше ключов хъб за разработките на Uber – там са около половината от нейните 200 самоуправляващи се автомобила, както и стотици служители.

Дъсий е изпратил отворено писмо до главния изпълнителен директор на Uber Дара Хосрошахи, в което определя видеото на инцидента, представено от полицията, „смущаващо и тревожно, което повдига много въпроси за способността на Uber да продължи да тества в Аризона”.

Полицията разследва катастрофата от 18 март, при която жена, пресичаща 4-лентов път през нощта, е била ударена и убита от автономен SUV-автомобил на Uber. Този инцидент насочи общественото внимание към липсата на ясни стандарти за безопасност за самоуправляващи се превозни средства. Губернаторът на Аризона определя катастрофата като „неоспорим провал”.

Коментари: 0