Аржентина повиши лихвите до 60%

Кризата в страната се задълбочава

Аржентина повиши лихвите до 60%
968 ~ 1 мин. четене
Аржентинската криза се задълбочава и за втори пореден ден курсът на националната валута се свива рязко. След като вчера президентът Маурисио Макри поиска от Международния валутен фонд (МВФ) да отпусне по-рано договорения заем от 50 млрд. долара, Централната банка на Аржентина увеличи лихвите с 15 процентни пункта до невероятните 60%.

Целта е да се примамят чужди инвеститори, но те не вярват в способността на правителството да се справи със създалата се ситуация и да приложи обещаните реформи в икономиката. По-голямата част от инвеститорите дори изтеглят капиталите си.

Тази година страната е повишавала лихвения процент вече четири пъти и валутата се срина с 50% спрямо долара. Инфлацията е над 30%, а по-скъпият живот накара домакинствата да намалят разходите си. 

Аржентинското песо падна с 15% вчера на борсата в Ню Йорк , а в сряда се понижи със 7%. По-рано Централната банка продаде част от резервите на страната от американски долари, но и този подход не проработи и Аржентина изпадна в спешна нужда от външно финансиране. 

За момента единствената финансова помощ е от Международния валутен фонд, който отпусна средства на Аржентина, но като залог се очакват реформи на президента Маурисио Макри. 
Подкрепи Economic.bg