Асандж: Наблюдаваме първата в света интернет война в Каталуния

Референдумът за независимост е насрочен за неделя, но още не ясно дали ще се проведе

Асандж: Наблюдаваме първата в света интернет война в Каталуния
2249 ~ 1 мин. четене

Основателят на Wikileaks Джулиан Асандж изрази мнение, че в момента в Каталуния наблюдаваме първата в света интернет война. Според него ситуацията около готвения референдум в Испания може да се оцени именно като такъв тип „сражение“.

"Първата в света интернет война започна в Каталуния, където народът и правителството го използват (интернет), за да организират референдум за независимост в неделя, а испанските разузнавателни служби атакуват и замразяват телекомуникационните връзки, осъществявайки цензура над стотици сайтове, протоколи и прочее", написа Асандж в Twitter.

В друга публикация в социалната мрежа той коментира, че това е най-големият конфликт в Европа между хората и държавата от падането на Берлинската стена насам. Разликата е, че методите са съвременни и се използват VPN системи, криптирани чатове, интернет наблюдение и цензура. 

Вчера например Google трябваше да се съобрази със съдебно решение и да изтрие приложение, насочващо каталунците къде са избирателните секции. То вече не може да бъде изтеглено, но тези, които го имат, все още могат да го използват.

Припомняме, че според испанското правителство насроченият за утре референдум е незаконен. Централните власти настояват, че той няма да се състои, докато каталунските са убедени, че гласуване ще има.

Коментари: 0