Асен Василев предлага на строителите плащане на части

За тази година в актуализацията се залагат 220 млн. лв., а през следващите две години – останалите над 1 млрд. лв.

Асен Василев предлага на строителите плащане на части

Снимка: БТА

1188 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Финансовият министър Асен Василев предлага на строителните компании, които са извършвали дейности по заявка на предишното управление, без да е имало реално пари, да си получат средствата на части чрез сключване на анекси към договорите. Той предложи на бюджетната комисия днес, която разглежда на второ четене актуализацията на държавния бюджет, да бъдат записани 220 млн. лв. за фирмите, които да им бъдат разплатени до края на тази година.

Регионалният министър Виолета Комитова вече обяви, че наддоговорените и изпълнени строителни дейности са на стойност 1.3 млрд. лв. Само за ремонта на магистрала „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора АПИ дължи на „Автомагистрали – Черно море“ 37 млн. лв., за които фирмата и работниците ѝ протестират от седмици. Вчера и „Автомагистрали – Хемус“ излязоха на демонстрация пред Народното събрание, търсейки си парите за дейности по магистрала „Хемус“.

В крайна сметка бюджетната комисия одобри предложените от Василев допълнителни средства. Останалата част от дължимата сума ще бъде разпределена на равни части в следващите два бюджета – за 2022 и 2023 г. Но реално крайният срок за покриване на всички задължения да се случи до 5 години.

За да може да се изпълни този план, фирмите изпълнители ще трябва да се съгласят да подпишат анексите или да опитат по съдебен път да си събират задълженията от държавата и да рискуват да работят с нея отново.

Василев припомни, че общо АПИ е възложила дейности на стойност 3.7 млрд. лв., но строителството над тези 1.3 млрд. лв. не е започвало. Той добави още, че парите, предвидени за регионалното министерство в актуализацията на бюджета, са достатъчни за зимното почистване и за неотложни разходи, които могат да се осигурят от АПИ.

„Ние предлагаме и затягане на кранчета – в АПИ има списък с неизрядни изпълнители, който сега е пожелателен, но ще стане задължителен за изпълнение“, каза финансовият министър. „Правим така, че да има само банкови гаранции за изпълнение на договорите, а не застраховки. Даваните аванси на фирмите също задължително ще са с банкови гаранции от страна на изпълнителите.“

Подкрепи Economic.bg