Василев: Ако актуализацията на бюджета не мине, държавата ще бъде в тежка криза

Няма да има средства за бизнеса, за медиците, за мигрантската вълна, а бюджетите на отделни министерства ще трябва да се преструктурират

Василев: Ако актуализацията на бюджета не мине, държавата ще бъде в тежка криза

Снимка: БТА

2948 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Финансовият министър Асен Василев направи негативна прогноза за състоянието на държавата, ако оставащото време на Народното събрание не стигне за актуализация на бюджета. Според Василев няма да има достатъчно средства за подпомагане на бизнеса, за парите на медиците, както и за предстоящата мигрантска вълна.

В интервю за БНР той коментира, че следващото служебно правителство ще трябва да разчита на буфер и преструктуриране на бюджетите на различните министерства, за да бъдат осигурени средства.

„Ако не мине актуализацията на бюджета, държавата ще бъде в една много тежка ситуация, но не защото няма средства, а защото няма да имаме право да ги похарчим, така че те да могат да стигнат до бизнеса, до системите на отбраната и на МВР, здравеопазването, а няма да има и това увеличение на пенсиите, както и допълнителните 50 лева.“

Василев коментира, че актуализираната прогноза от юли и август отчита 200 млн. лв. допълнителни приходи над бюджетната рамка, която е представена на парламента.

„Средствата би трябвало да са достатъчни, за да бъдат удовлетворени исканията на различни групи, но това е въпрос на преценка на парламентарната бюджетна комисия“, уточни Василев.

По-рано през деня председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански заяви, че актуализацията на държавния бюджет може да бъде приета до 14 септември.

Без нея държавата няма да може да се разплати и с пътните фирми, които протестират заради неизплатени пари за извършени пътни ремонти. Финансовият министър посочи, че Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) дължи 1.3 млрд. лв., като 99% от договорите са наддоговорени, и то в разрез със Закона за обществените поръчки. ЗОП позволява анексиране на договорите с до 50% от стойността им.

„Представили сме разчет на парламента, защото за да се разплатим с фирмите, на нас ни трябва санкция от парламента. Лимитите по договорите за зимното почистване също са надхвърлени“, съобщи Василев и посочи, че тъй като става въпрос за много голяма сума, разплащането ще се случва след 2022 г. на части и по график.

На частната пътна фирма „Автомагистрали – Черно море“, която очаква да получи 37 млн. лв. за извършени ремонти, включително и този на магистрала „Тракия“, в района между Стара Загора и Чирпан, парите ще бъдат изплатени до седмица, заяви Василев.

По темата за евентуален политически проект с министъра на икономиката Кирил Петков, Василев посочи, че докато е министър на финансите, няма да вземе участие в такова начинание.

„Ще видя дали има хора и съмишленици, с които може да направим нещо, което да помогне на България. Единственият ми фокус сега е актуализацията на бюджета и да оставим държавата със стабилни финанси.“

Василев коментира, че не знае дали следващото служебно правителство, което президентът трябва да назначи, ще бъде в същия състав или ще бъде променено.

„Не са водени разговори с мен за това“, коментира той.

Подкрепи Economic.bg