Asos купи Topshop и три други марки от Arcadia

Сделката излага на риск около 2500 работни места

Asos купи Topshop и три други марки от Arcadia

Снимка: Pixabay

800 ~ 1 мин. четене

Британският онлайн търговец на дребно Asos обяви, че е придобил няколко марки дрехи от търговеца Arcadia Group. Сделката възлиза на 405 млн. долара, които ще бъдат платени в брой. В сделката влизат брандовете Topshop, Topman, Miss Selfridge и HIIT. В същото време, както беше съобщено по-рано, онлайн търговецът не е закупил физически магазини от Arcadia, къдeто са се продавали стоките. Всички те ще бъдат затворени.

През декември 2020 г. групата на британския милиардер Филип Грийн започна производство по несъстоятелност, а външното управление на компанията е прехвърлено на Deloitte. Причината за фалита са ограниченията в работата на магазините поради пандемията от коронавируса.

От Arcadia потвърдиха сделката, като заявиха, че около 300 души, заети в проектирането, покупката и партньорствата на дребно, ще се прехвърлят към Asos.

Очаква сделката да приключи на 4 февруари.

Не става ясно обаче каква ще е съдбата на хората, които са работили във физическите магазини. Смята се, че сделката излага на риск около 2500 работни места.

"Придобиването на тези емблематични британски марки е изключително вълнуващ момент за Asos и нашите клиенти и ще спомогне за ускоряване на стратегията ни за многобройни платформи", коментира главният изпълнителен директор на Asos Ник Бейтън.

Подкрепи Economic.bg