Aston Martin представи първия си мотоциклет

Той е зашеметяващ, както и цената му - 120 000 долара

Aston Martin представи първия си мотоциклет

Снимка: Aston Martin

2432 ~ 2 мин. четене

Престижният британски производител на луксозни спортни автомобили Aston Martin си партнира с уважавания британски производител на спортни и луксозни мотоциклети Brough Superior, за да създаде ограничено издание спортен мотоциклет. И не е изненадващо, че той е абсолютно зашеметяващ. 

Двете марки споделят малко история. И двете са лансирани в Англия през второто десетилетие на 20-и век. И двете са обичани от британските правителствени агенти, макар че в случая с Brough Superior става дума за реално лице, T.E. Лорънс, който се вози (и загива) на един от любимите мотори на компанията, а в случая на Aston Martin става дума за измисления супершпионин Джеймс Бонд. И двете бяха спасени от ръба на финансовото отчаяние през последните години и продължиха да се възстановяват успешно.

Този конкретен мотор, AMB 001 (името идва от първите букви на от Aston Martin и Brough Superior), изглежда е най-доброто, което могат да предложат и двете марки. В него са включени дизайнерските елементи на Aston Martin от главния креативен директор на марката (и ръководител на студиото) Марек Райхман и сред тях са спортните, опростени, заплашително разкроени панели на каросерията, които изглеждат вдъхновени от грандиозните купета, подобни на колите на автомобилния производител. Моторът е и с кожени елементи, каросерия от въглеродни влакна, компоненти от алуминий и титан и подпис Sterling Green с подчертаване на облицовката на Lime Essence. 

Всички тези прекрасни елементи, заедно с останалите компоненти на мотора, ще бъдат сглобени на ръка във фабриката на производителите на мотоциклети в Тулуза, Франция. За случая Brough пуска на пазара своя първи двигател V-twin с турбокомпресор, който произвежда 180 конски сили (за сравнение, повечето мотоциклети имат под 100 конски сили). Цифров дисплей показва скоростта на мотора. 

С обща маса от само 400 паунда тегло, мотоциклетът има отлично съотношение мощност и тегло и се очаква да е врзивоопасен за шофиране, за тези, които имат достатъчно късмет да се сдобият с него. А това няма да е лесно. Ще бъдат направени само 100 бройки от AMB 001, като всеки ще струва 120 000 долара.
 Подкрепи Economic.bg