Атаките в Париж хвърлиха сянка върху Коледните базари в Европа

Емблематичният Коледен пазар на Шанз-Елизе отвори отново, но не е същият

Атаките в Париж хвърлиха сянка върху Коледните базари в Европа
4067 ~ 2 мин. четене

При откриването на един от най-големите коледни базари в Германия тази седмица, беше нетипично мрачно, коментира един от организаторите му Ханс Арънс. "Искаме хората да дойдат, но те са настроени много несигурно точно сега. Това място привлича над 3,5 милиона посетители всяка година. Абсолютна безопасност не съществува.", каза още той.

Загрижеността относно потенциална атака на немска земя се е увеличила след атентатите в Париж и след заплахата, която прекрати приятелската срещу между Германия и Холандия.

Докато служителите на сигурността казват, че не са запознати с конкретни заплахи, навсякъде има повишеното внимание и хората са изплашени. Коледните базари са място, където се събират много хора и това налага допълнителни мерки за сигурност.

За много германци, пиенето на греяно вино със семейството или с колеги на Коледните пазари е дългогодишна традиция. Приблизително 2500 от пазарите в страната привличат над 50 милиона посетители годишно според Market Traders.

Само Берлин е дом на около 60 сезонни пазари. Тъй като повечето от тях се провеждат на големи открити пространства, за разлика от стадионите и няма определени входни пунктове, сигурността може да бъде затруднена.

В Нюрнберг, където се намира един от най-известните коледни пазари, които привличат много туристи от САЩ и други европейски страни, ще има засилено полицейско присъствие, според говорител на органите на реда. В Берлин, популярният коледен базар на площад Gendarmenmarkt, един от малкото затворени, реши да забрани на посетителите да се придвижват с куфари или големи раници, както и съобщи, че ще се извършват проверки на входа.

В много градове, градските власти и полицията са провеждали кризисни срещи през изминалата седмица, за да обсъдят проблемите на сигурността и какви предпазни мерки трябва да бъдат взети. На някои места, собствениците на сергии са обучени как да идентифицират подозрителни предмети или хора, а на някои пазари са създали аварийни системи, чрез които бързо да се предупреждават властите.

"Въпреки това, хората отидоха на коледните пазари", заяви министърът на вътрешните работи на Германия Томас Де Мезиер. "Ние не можем и не искаме да променим начина си на живот", категоричен бе той.

Други градове в Европа обмислят затягане на безопасността след Парижките атаки, тъй като и те влизат в празничния сезон. В Цюрих, полицията увеличава присъствието си в някои области, включително и Централната жп гара, където се провежда коледния базар в града.

Емблематичният коледен пазар на Шанз-Елизе отвори отново в сряда, но не е същият, споделят организаторите му.

Подкрепи Economic.bg