Атентатите в Брюксел са заради решението на ЕС за връщане на мигрантите

Бежанците са бъдещето на ИДИЛ за създаване на халифати в Европа

Проф. Иван Бояджиев:

Атентатите в Брюксел са заради решението на ЕС за връщане на мигрантите
456 ~ 3 мин. четене
Автор: Лора Горовска

Проф. Иван Бояджиев е експерт по сигурността и ръководител на Института за изследване на тероризма и сигурността. Economic.bg разговаря с него във връзка с терористичните атентати в Брюксел.

Г-н Бояджиев, няколко експлозии разтърсиха летище „Завентам“ и метростанция „Маалбек“ в Брюксел. Какви според вас са причините, за да се стигне до тук?

Някои казват, че причината за атентатите е арестът на Салах Абдеслам, терористът обвинен за зверските взривове в Париж, въпреки, че излезе информация, че той не е бил най-висшестоящият. Според мен причината е приетата от Европейския съюз разпоредба за връщане на мигрантите обратно по местата, откъдето са дошли. Бежанците са основната сила на „Ислямска държава“, те са тяхното бъдеще за създаване на халифати в Европа. Чрез приетата мярка от ЕС тези процеси се прекратяват и те реагираха веднага.

Ако има много мигранти в европейските страни, няма да е необходимо джихадистите да вкарват войски отвън.

Какво смятате за избраните места на атентатите?

Във всяка една страна най-опасните места са точно тези – метро и летище. Отделно, метростанцията е разположена точно под сградата на Европейската комисия. В Белгия започва всичко, свързано с Европейския съюз.

Според вас каква трябва да бъде реакцията на Белгия, а и като цяло на Европа при такава ситуация?

Всички трябва да осъзнаем, че няма как с криворазбрана демокрация да има сигурност за гражданите. Ясно е, че 100% защита няма никъде в света, но трябва да се стремим към максимална защита. Без нарушаване на нечий права обаче това не може да се случи.

Оттук нататък всички страни трябва да внимават. Въпросът с Шенгенското пространство трябва да бъде приключен. Всяка държава трябва да се съхрани.

Достатъчни ли са предприетите мерки в Брюксел, за да се предпази града от последващи терористични атаки?

Ние се движим малко след терористите, но не винаги може да се предвидят техните действия. В Брюксел е имало сигнали от вчера, но това нищо не значи, тъй като властите не са знаели къде точно ще има удари. Необходимо е в целия ЕС да се засили разузнаването, агентурата, да се обърне внимание на всички мюсюлмани. Основният девиз на радикалните последователи на Исляма е „Нас не ни е страх от смъртта, затова ще победим“.  Каквито и мерки за сигурност да се вземат, ако няма адекватност и всеобхватност, нищо не може да се предотврати.

Като цяло могат ли атентатите да се предвидят?

Това е трудна задача. Освен чрез едно жестоко преследване, терористите няма как да бъдат хванати. Терористи не се възпитават, те се унищожават и това трябва да бъде нашият орден за сигурност, независимо, че е твърде радикален.

Има ли начин ИДИЛ да бъде победена?

Това може да се случи само след като войната в Сирия спре, когато прекъснат последиците  от т.нар. Арабска пролет, която не беше нищо друго освен разпадане на държавите и увеличаване на тероризма. Джихадистите ще бъдат победени, когато арабските страни се обезкървят икономически и се отнеме тяхното финансиране.

Още преди време всички най-добри военни на Садам Хюсейн отидоха в Ал Кайда. Оттам се преляха в Ислямска държава. Тя в момента е много силна финансово, технически, а и с военни попълнения.

В момента берем плодовете на Арабската пролет и „Ислямска държава“ е резултат от нея. Преди това хората живееха, но се оплакваха, че нямат свободи. Ето сега, свобода. С искрено съжаление гледам техните деца как страдат, но никой не е виновен.

Досега към България не са отправяни директни заплахи, но все пак какво е нивото на сигурност в страната ни?

България е твърде зависима от съседите и от мигрантския поток. За съжаление не ни чака нещо много добро. Казвам го с прискърбие и с неудовлетвореност.

Вярно е, че напоследък сме много положителен пример с оградата по границата. Също така, ние първи започнахме да използваме военните за охрана и макар че армията ни е малка, единствено полицията не може да се справи със защитата. Работата по тази линия трябва да продължи, да се довърши оградата и все по-малко да се вслушваме в призивите на ЕС. Трябва да бъдем по-самостоятелни като държава.

Погледнете какви мигранти идват в София. Това не са бежанци – те са облечени добре, с куфари на колелца, отиват на гости в Европа – на разходка. Те не са дошли тук, за да работят.

Подкрепи Economic.bg