Атентаторът от Истанбул е от Саудитска Арабия (обновена)

Реджеп Ердоган осъди кървавото нападение

Атентаторът от Истанбул е от Саудитска Арабия (обновена)
112 ~ 1 мин. четене

Днешната експлозия в близост до площад „Султанахмет“, при която загинаха 10 души,  е дело на сирийски атентатор. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от „Ройтерс“. 

„За съжаление има 10 жертви – чужденци и турски граждани. Има 15 ранени“, каза Ердоган по време на обяд с турските посланици в Анкара. Речта му беше предавана пряко по телевизията.

По-късно електронното издание Hurriyet обяви, че терористът е саудит и член на групировката ""Ислямска държава". Медията твърди още, че атентаторът се казва Набил Фадли и е роден в Саудитска Арабия. Разследването по установяване на самоличността му продължава.

До този момент няма информация за пострадали българи при взрива. Сред ранените са германски и норвежки туристи и поне един гражданин от Южна Корея, който е с незначителни щети и е отказал медицинска помощ.

Сред загиналите са 9 германски граждани. Мерките за сигурност около района са засилени и не се изключва вероятността за други терористични заплахи.

Според представители на турските служби за сигурност, нападението вероятно е дело на „Ислямска държава“. Продължава разследването около взрива и извършителите на инцидента. 

Премиерът Ахмет Давутоглу свика спешна среща на правителството в двореца Чанкая по повод критичната ситуация. 

"В защита на националната сигурност и обществения ред турското правителство е забранило отразяването на взрива, за който се подозира, че е терористичен акт", предадоха местни медии.

Подкрепи Economic.bg