Audi, BMW и Daimler на прага на сделка с Nokia Here

Водещи автопроизводители инвестират в дигиталната картова услуга

Audi, BMW и Daimler на прага на сделка с Nokia Here
Трите водещи немски производители на луксозни автомобили Audi, BMW и Daimler са на път да сключат сделка, възлизаща на малко повече от 2,5 млрд. евро, за дигиталната картова услуга на Nokia Here, наследник на Ovi Maps и Nokia Maps. По неофициална информация на Wall Street Journal Nokia е успяла да надделее в битката с други водещи компании от Силиконовата долина като Google, Uber и Apple.

"Целта винаги е била да стартира услугата като отворена платформа за всички", е заявил източник, запознат със ситуацията, пред Wall Street Journal. "Окончателното подписване може да се стане в следващите няколко дни."

Технологията е ключова в развитието на следващото поколение самоуправляващи се автомобили.
Ако това стане факт, се очаква трите фирми да поканят колегите си от Fiat Chrysler, Renault Nissan, Peugeot Citroen, Ford, Toyota и General Motors, за да инвестират заедно в развитието на Nokia Here.

През 2014 г. Nokia Here е направила оборот от 970 млн. евро, като над половината от продажбите са сделки за доставка на телеметрични услуги на автомобилната индустрия. През април Nokia обяви, че ще продава Nokia Here, за да се концентрира в оборудването за телеком индустрията.

С разработването на самоуправляващи се коли дигиталните картови услуги минават на ново ниво. Навигацията в автомобила ще има реална връзка със сървъри, през която ще могат да бъдат предвиждани динамични промени в системата, която следи трафика и всяка промяна/ремонт на пътя.

В скорошно интервю един от шефовете на Nokia Here заяви: "Ние не правим просто карти. Ние вече пресъздаваме света в 3D и то в реално време". Картовият софтуер е ключов и за целите на безпилотното шофиране по пътищата - само с отлично картографирани шосета и взаимно общуване между свързани автомобили по тях ще е възможно колата да се движи със съобразена скорост, без риск от задръствания, удар или загуба на посока.
Коментари: 0