„Аурубис България“ влезе в топ 5 на най-големите в Югоизточна Европа

Медодобивният комбинат измести дългогодишния лидер за България, чиито приходи се сринаха с над 50% в годината на COVID

„Аурубис България“ влезе в топ 5 на най-големите в Югоизточна Европа

Снимка: Aurubis.com

3056 ~ 4 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Медодобивният завод „Аурубис България“, собственост на германския гигант „Аурубис“, за пръв път се изкачи до 4-ото място в годишната класация TOP 100 SEE на най-големите компании в Югоизточна Европа по общи приходи. Това се случи, след като през пандемичната 2020 г. комбинатът регистрира оборот от 2.8 млрд. евро.

Подреждането се прави за 14 поредна година от агенцията за бизнес информация SeeNews. Българската компания за производство на метали, която присъства у нас от повече от 60 години, е единствената в сектора, изкачила се до топ 5 на класацията. В миналогодишното издание „Аурубис България“ бе на 11 място.

В TOP 100 SEE влизат още 13 родни компании. Сред топ 5 български представители се нареждат още:

  • „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД – 20-та позиция, с приходи за 2020 г. в размер на 1.5 млрд. евро. Оборотът на дългогодишния лидер за нашата страна бележи спад с 52.5% в сравнение с 2019 г., когато компанията бе на 5-то място в класацията с приходи от 3.2 млрд. евро.
  • „Национална електрическа компания“ ЕАД – 29-та позиция и приходи за 2020 г. в размер на 1.3 млрд. евро. Сумата е с 9% по-малка спрямо предходната 2019 г., когато когато възлиза на 1.4 млрд. евро.
  • „ЛУКОЙЛ България” ЕООД – 40-та позиция и приходи за 2020 г. в размер на 1.1 млрд. евро. Компанията бележи спад в приходите от 34.6% в сравнение с 2019 г., когато те са около 1.6 млрд. евро.
  • „БиЕй Глас България“ ЕАД – 49-та позиция и приходи за 2020 г. в размер на 938.5 млн. евро. Компанията отчита ръст в оборота от 58%. Старата позиция в класацията й бе 98-мо място.

Видно от данните в класацията е, че петролните/газови компании, както и тези в сектор електроенергия, отчитат загуби през 2020 г. Тенденцията е обща за региона. Комбинираните приходи на петролните и газовите компании в SEE TOP 100 намаляват с една четвърт поради икономическия спад, ниските световни цени и забраните за пътувания, което превръща сектора в най-големия губещ в класацията. Глобалната ориентация към зелена енергия оказва силно влияние и върху стратегиите за развитие на петролните и газовите компании, принуждавайки ги да диверсифицират дейността си.

За първа година в класацията влиза и „Консорциум Аркад“ ДЗЗД с приходи от 932.4 млн. евро, което й отрежда 50-то място в TOP 100 SEE. Представител на търговията на дребно е „Кауфланд България“, която се нарежда на 54-то място с приходи за 2020 г. в размер на 889.6 млн. евро. „Лидл България“ е на 76-то място, благодарение на ръст в приходите за 2020 г.

И още български компании в класацията – „Астра Биоплант“ ЕООД губи позиции и тази година се нарежда на 57-мо място. Това се дължи на спад в приходите й от 11.6%. Оборотът за 2020 г. възлиза на 860.9 млн. евро. Петролната компания „Сакса“ ООД тази година е на 74-то място с приходи от 720.4 млн. евро, които са с 21% по-малко на годишна база.

Ръст в приходите от 62.7% отчита „Българска независима енергийна борса“, която директно влиза на 75-то място в класацията.  През 2020 г. тя е генерирала 700.4 млн. евро. АЕЦ „Козлодуй“ отчита спад, макар и минимален от 4.5%. Приходите й за 2020 г. достигат 652.1 млн. евро и така тя се подрежда на 84-то място.

„За първи път, откакто SeeNews започна да публикува своята класация на най-големите компании в Югоизточна Европа преди петнадесет години, търговците на едро и дребно изпреварват петролния и газов сектор, като заемат лидерски позиции по отношение на общите приходи, печалбата и броя на участниците в класацията. Силното представяне на сектора се дължи на развитието на електронната търговия поради ограниченията за движение на хора, по-лесните онлайн разплащания и разработването на нови финансови възможности. Пандемията от Ковид ускори една тенденция, която вече се наблюдаваше от няколко години“, коментира Невена Кръстева, главен редактор на SeeNews.

Тазгодишният Топ 100 SEE

На фона на глобалния икономически спад, предизвикан от COVID пандемията, общите приходи на 100-те най-големи компании в Югоизточна Европа (ЮИЕ) спадат със 7% до 120 млрд. евро през 2020 г., в сравнение с рекордно високите 129.3 млрд. евро, постигнати от топ 100 компаниите година по-рано. Докато спадът в приходите на най-големите играчи в региона е едноцифрен, тяхната комбинирана печалба се свива с една четвърт до 3.5 млрд. евро, заличавайки тригодишен ръст, според изследването на SeeNews.

Automobile Dacia, подразделение на френската Renault, е начело в класацията за седма поредна година, въпреки че приходите ѝ намаляват с 26% до 3.8 млрд. евро. От гледна точка на печалбата нещата изглеждат още по-неблагоприятни, тъй като тя спада с повече от 50 на сто до 61 млн. евро. Заради кризата с COVID компанията бе принудена да преустанови производствена дейност за повече от месец. Освен това, подобно на други автомобилни производители, Dacia се сблъсква със сериозен недостиг на полупроводници, което също доведе до неколкократно спиране на фабричната дейност.

Въпреки инвестициите от милиони евро в подкрепа на бизнеса, икономиките в региона се свиват с около 6%. В страни, в които туризмът генерира голям дял от брутния вътрешен продукт, икономическият спад е най-силно изразен в Черна Гора, надхвърляйки 15%. Преките чуждестранни инвестиции, основен двигател на растежа в региона, също намаляват рязко.

Подкрепи Economic.bg