Франция ще предложи „бензинови ваучери“ на бедните семейства

Правителството е твърдо против намаляване на данъците

Франция ще предложи „бензинови ваучери“ на бедните семейства

Снимка: Unsplash

768 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Френският финансов министър Бруно льо Мер подкрепя идеята за предлагане на ваучери за гориво на домакинствата с по-ниски доходи, за да могат да се справят с нарастващите разходи за гориво. В същото време той изрази твърда позиция „против“ намаляването на данъци или акцизи на горивата, за каквото настояват редица браншове в цяла Европа, включително и превозвачите и таксиметровите шофьори в България.

Целта е „преди всичко да разберем какво може да се предложи най-бързо на французите“, заяви Льо Мейр пред радио Europe1 в понеделник сутринта. Намаляването на данъците би било „несправедливо“ и „скъпо“, тъй като няма да бъде насочено към домакинствата, които се нуждаят от него.

Според финансовия министър на втората по големина икономика в Европа отнемането на един цент от акцизите би довело до „половин милиард евро“ по-малко в държавната хазна. Льо Мер посочи, че подобна отстъпка ще функционира като субсидия за изкопаеми горива в решаващ момент от усилията на страната да постигне въглеродна неутралност.

Правителството посочи в няколко точки, че планира да въведе допълнителни мерки за защита на френските домакинства от скока на цените на енергията. Премиерът Жан Кастекс заяви миналия месец, че правителството ще блокира повишаването на цените на газа до пролетта и ще ограничи до 4% покачването на цените на електроенергията, които ще влязат в сила през февруари. Правителството също така въведе изключителна енергийна субсидия от 100 евро за най-бедните 5.8 млн. домакинства в страната, които представляват 580 млн. евро в държавните разходи.

Припомняме, че миналата седмица Хърватия пък сложи таван на цените на горивата, който да остане в сила в продължение на месец. Очакванията обаче са цените на петрола на международните пазари, а оттам и на горивата да продължат да поскъпват и да останат високи цяла зима.

Подкрепи Economic.bg