Започна строежът на най-големия соларен парк за собствени нужди в България

Електроенергията, която ще се произвежда годишно във фотоволтаичната централа на „Аурубис“, би могла да захранва български град с население от 14 хил. души

Започна строежът на най-големия соларен парк за собствени нужди в България

Снимка: МИ

4409 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Медодобивният комбинат „Аурубис България“ АД започна строежа на най-големия соларен парк за собствени нужди в България. Той се намира край завода на компанията в Златица. Фотоволтаичната централа ще бъде с инсталирана мощност от 10 МВт и прогнозно годишно производство от 11 МВтч.

Проектът включва инсталиране на над 20 хил. фотоволтаични панела върху парцел от 104 хил. кв. м. Строителството се извършва от ЧЕЗ ЕСКО, компания на ЧЕЗ Group в България. Слънчевата електроцентрала трябва да оптимизира външното потребление на електроенергия на топенето с 11 хил. МВтч годишно, а за периода от 15 години общото производство на възобновяема енергия ще достигне близо 170 хил. МВтч. Очаква се да бъдат спестени 4 хил. тона въглеродни емисии годишно или над 60 хил. тона за планирания период на експлоатация.

Централата ще покрива 2.5% от средното потребление на електроенергия на медодобивния завод, като по време на пиковите часове през деня ще задоволява до 12% от потребностите му. Електроенергията, която ще се произвежда за една година, би могла да захранва 3500 домакинства или български град с население от 14 хил. души.

Изграждането на слънчевата електроцентрала стартира със специално събитие на производствената площадка на компанията, на което участваха главният изпълнителен директор на Aurubis AG - Хамбург Роланд Харингс, ръководителят на „Аурубис България“ АД Тим Курт, икономическият министър Кирил Петков и др.

Подкрепи Economic.bg