Авиокомпаниите избягват да летят над Иран и отменят полети

САЩ дори наложи забрани на собствените си авиационни оператори

Авиокомпаниите избягват да летят над Иран и отменят полети

Останки от украинския самолет, който се разби близо до Техеран

Снимка: БТА

1816 ~ 2 мин. четене

Редица авиокомпании заявиха в сряда, че ще избягват иранското въздушно пространство или при невъзможност за това ще отменят полетите си заради напрежението в Близкия изток, съобщава CNBC. Американската федерална авиационна служба дори забрани във вторник вечерта на своите цивилни авиационни оператори да преминават през въздушното пространство над Ирак, Иран, Персийския и Оманския залив.

Изявленията на компаниите идват, след като Иран изстреляха над дузина балистични ракети към американски военни бази на територията на Ирак. Малко след това украински самолет Boeing 737 с над 160 души на борда се разби близо до Техеран. По информация на ТАСС самолетът е паднал малко след излитането си от международното летище „Имам Хомейни“ в посока Киев. Украинското посолство в Иран увери, че причината е проблем с двигателя, а не нападение.

Въпреки това Singapore Airlines, China Airlines и Malaysia Airlines са сред тези, които заявиха, че ще избягват да летят над Иран.

Полетите на сингапурските авиолинии от и за Европа са пренасочвани, а China Airlines и Australia Airlines отказват да летят над Ирак. Междувременно базираната в Дубай Emirates Airlines отмени полетите си до Багдад в сряда, пише Reuters. Руската въздушнотранспортна агенция посъветва всички руски авиокомпании да избягват полети над Иран, Ирак и Персийския залив. Air Canada също променя маршрутите си, за да избегне полети над Близкия изток.

„Внимателно наблюдаваме развитието на ситуацията и поддържаме връзки с правилните хора от правителството на Иран по повод летателните ни операции. Ако се налага, ще направим и допълнителни организационни промени“, заявяват Emirates за Reuters.

Промяната в маршрутите на полетите вероятно ще наложи изгаряне на по-голямо количество гориво, обяснява лондонската информационна агенция.

Коментари: 0