Австралийският долар е най-поразен от щатската валута

Втори пореден месец на спад на златото

Австралийският долар е най-поразен от щатската валута
216 ~ 2 мин. четене

Доларът е силен на валутните пазари, след като вчера отчете най-голямо дневно покачване срещу йената за последния месец, както и солидни печалби срещу австралийския долар. Много причини, сред които движението на паричните потоци в края на месеца и тримесечието, помогнаха на зелените пари.

Долар/йена е на 120.23, доста далеч от вчерашното дъно на 119.10. Двойката отново е близо до осем годишния връх на 122.04. Евро/долар падна под 1.08 след вчерашен връх на 1.09. Последните неуспешни опити за задържане над 1.10 обезсърчиха мнозина и единната валута отново пада.

Сред най-зле представящите се валути е австралийския долар, който поевтиня с над 1 цент и е на 0.7625. Това е много близо до шест годишното дъно от началото на месеца на 0.7561. Продължаващата слабост на цените на суровините, опасенията за по-слабия растеж в Китай и очакванията за намаления на лихвите у дома са сред причините довели до натиска върху австралийския долар.

Данни от САЩ вчера показаха по-добра картина за щатската валута. Продажбите на жилища нараснаха, докато измерване за базовата инфлация се ускори от 1.3% до 1.4% в 12-те месеца до февруари. Потребителските разходи през февруари разочароваха с едва забележимо покачване. Това е последния сигнал, че суровата зима е забавила икономиката през първото тримесечие. Въпреки това мнозина инвеститори залагат, че тя скоро ще отчете добри норми на растеж. 

Втори пореден месец на спад на златото

 Златото пада и днес и е на път да завърши втори пореден месец със спад заради очакванията, че Федералния резерв ще повиши лихвите тази година. Металът се обезцени с 3% след три седмичния връх през миналата седмица на нивата над 1200 долара. Загубите дойдоха, когато председателя на Фед Джанет Йелън сигнализира, че централната банка има твърдото намерение да повиши лихвите тази година. Позовавайки се на трайния растеж на икономиката, коментарите на Йелън прекъснаха най-дългото рали на златото след 2012, което беше породено от шансовете, че Фед ще се забави при покачването на лихвите.

Спот цената днес е 1181 долара, а инвеститорите очакват в петък данните за трудовата заетост в САЩ. Силен доклад би повишил прогнозите за по-скорошно повишение на лихвите. Икономистите прогнозират нови 245 000 работни места през март след увеличението от 295 000 през февруари. Това би довело до 12-то поредно увеличение от над 200 000, което е най-дългата подобна поредица след 1994 година.

Извън трудовия пазар обаче има слабости, които показват не толкова добро представяне през първото тримесечие. Потребителските разходи едва нараснаха през февруари, тъй като домакинствата са използвали парите от по-ниските цени на бензина, за да укрепят спестяванията си до най-високи нива за последните повече от две години. 

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0