Австрия наложи тежки ограничения за неваксинираните граждани

Карантината засяга около 2 млн. души, които не притежават зелен сертификат

Австрия наложи тежки ограничения за неваксинираните граждани

Снимка: Unsplash

3962 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Австрия въведе тежки ограничения за неваксинираните граждани. Мярката ще се прилага в следващите 10 дни. Целта е да се ограничи разпространението на COVID-19 и да се облекчи натискът върху здравната система в страната.

Карантината засяга около 2 милиона от близо 9-милионното население на Австрия.

Неваксинираните могат да ходят на работа, на лекар, да пазаруват хранителни продукти, да се разхождат - при определени условия и да излязат, ако искат да се ваксинират. Изключение се прави за децата под 12 години.

Трябва да повишим дела на ваксинираните. Срамно нисък е", каза канцлерът Александер Шаленберг на пресконференция. 

"Мярката е непопулярна и решението за нея беше взето трудно, но това се налага", поясниха властите в страната.

През последната седмица броят на новозаразените в страната е над 800 на 100 000. Решението предизвика протести, но те не бяха масови.

"От една страна мисля, че животът може да продължи само ако всички сме ваксинирани – всички отново ще бъдем свободни. От друга страна, не мисля, че е добре хората да се ограничават по този начин – те няма да имат живот", твърди австрийски гражданин.

Забележителното е, че налагането на карантина не се приема добре и от ваксинираните в Австрия. Те са около 65%, което в сравнение с други западноевропейски държави е ниско ниво.

Гражданите с първа доза ваксина по изключение могат да избегнат наложените ограничения до поставяне на втората доза чрез тестване с PCR тест.

Здравното министерство предвижда и сериозни наказания. При неправомерно излизане глобата за неваксинираните е 500 евро, а отказ да бъдат проверени ще им струва 1 450 евро.Подкрепи Economic.bg