Автокината в България заживяха втори живот

Инициативата подкрепя българското кино и е социална активност, която не нарушава мерките за безопасност

Автокината в България заживяха втори живот

Снимка: Автокино Pro-Cinema

4199 ~ 2 мин. четене

Любовта към киното и по-специално към българските филми вдъхнови редица ентусиасти да съживят една тенденция, която не успя да пробие на нашия пазар преди години. Историята на автокината започва преди повече от век в Съединените щати, а днес набира популярност у нас с нови сили.

И ако до преди кризата с Covid-19 познавахме кинопрожекциите в традиционните зали, то отскоро можем да се наслаждаваме и на филми от колата, под звездите. Като ефект от кризата и необходимостта от физическа дистанция или желание да се върнем назад във времето, автокината се завръщат и на българска територия и търсят своите почитатели.

Дебютната прожекция на такова имаше на 18 май във Враца, тя предизвика голям интерес и доведе до отварянето на няколко автокина в София. Обикновено те се организират на големи паркинги, стари писти или летища, където има повече пространство и място за прожектиране на филма. Цените на билетите са между 15 и 35 лв., в зависимост от броя на пътниците в колата. По-малките автокина събират 50 коли, а други вече са имали прожекции с публика в над 100 превозни средства.

След Враца пътуващото кино Pro-Cinema се очаква да зарадва и жителите на Варна, Добрич, Монтана и Берковица с български филми през юни. „Всички си тръгват с усмивка и признават, че с удоволствие биха присъствали на такова събитие отново“, коментира Десислава Христова от автокино Pro-Cinema.

Здравната криза нанесе тежък удар върху киноиндустрия, но според организаторите на прожекциите това е начин да подкрепим местните таланти, като се излъчват предимно български филми. Влади Въргала, Асен Блатечки, Александър Сано, Ники Илиев, Яна Маринова и други актьори и режисьори допринесоха новата тенденция да придобие популярност, като зарадваха зрителите с кратки обръщения от сцената преди началото на филмите.

„Истината е, че културният сектор затъва. Имаме прекрасни писатели, но сега няма как да представят книгите си и всеки се опитва да оцелява поединично“, коментира Силви Леви от автокино "Силда". За да предостави сцена на хората на изкуството, тя ще опита да направи театралните постановки, литературни четения и други творчески прояви част от програмата на стартиралия бизнес.

По-смелите в тепърва пробиващия бранш организират автоконцерти и комедийни вечери, за да изненадат публиката със събития, които никога не са били провеждани в България.

Силви Леви сподели, че въпреки внезапното спиране на тока минути преди началото на една от прожекциите, зрителите не са свалили усмивките от лицата си и са запази спокойствие. „Не бях виждала толкова много мили и положителни хора на едно място от много време. Може би цялото това време, което прекарахме сами вкъщи, ни е направило по-добри“, коментира управителят на автокиното.

Подобни кина се очаква да отворят и на други места в страната, а романтиката и социалната дистанция от това преживяване са гарантирани.

Коментари: 0