Автомобилът на Леонардо ди Каприо е спортен хибрид

Колата се зарежда от слънцето и е един от първите Plug-in хибриди

Автомобилът на Леонардо ди Каприо е спортен хибрид

Снимка: Fisker

Носителят на „Оскар“ Леонардо ди Каприо е любител на модерните автомобилни технологии. Актьорът смело инвестира в бутиковия американски производител на спортни хибриди Fisker.


Компанията фалира и премина в ръцете на китайски собственици, но това не пречи на актьора да продължи да шофира любимия си автомобил Fisker Karma. Моделът е на няколко години, но все още изглежда добре заради екстравагантния си дизайн. Също така, той се среща изключително рядко, тъй като от серията в продажба бяха пуснати не повече от 2500 броя.


Автомобилът на Ди Каприо е един от първите спортни Plug-In хибриди. Седанът с четири врати и четири места се задвижва от два електрически мотора на задния мост, който черпят енергия от литиево-йонна батерия с ресурс 20 квтч, пише Труд.


Когато водачът натисне бутон „Спорт“, се включва и двулитров бензинов турбодвигател с мощност 260 к.с., който захранва генератор и произвежданият ток отива директно към електрическите мотори. Общата мощ на системата е 408 конски сили и 1300 Nm.


Колата изминава 50 км изцяло в електрически режим. Тя може да се зарежда както в контакта, така и частично от соларния покрив, който при слънчево време генерира половин квтч на ден. За седмица той може да осигури пробег от 6-8 км от безплатната слънчева енергия.

Fisker Karma тежи 2 405 кг и е със задно задвижване. Ускорява от 0 до 100 км/ч само за 5,9 секунди, а максималната му скорост е 200 км/ч. Средният разход на автомобила е 2,1 литра на 100 км.

Коментари: 0