Автомобилната администрация в САЩ разследва Tesla

Регулаторът отчита повишен брой жалби заради дефекти при автомобилите

Автомобилната администрация в САЩ разследва Tesla

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Американската национална администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) заяви, че започва разследване срещу Tesla, собственост на Илон Мъск. Става въпрос за проблем при 115 000 от автомобилите на компанията, при които е засечен проблем с безопасността на марката, предава Reuters.

Регулаторът на автомобилната безопасност сподели, че е получил 43 жалби, в които се твърди, че предното окачване при Model S, произведени 2015-2017 г., и Model X от 2016-2017 г. има конструктивен проблем.

През февруари 2017 г. Tesla издаде сервизен бюлетин, описващ производственото състояние на моделите и в него се посочва, че определени ситуации могат да доведат до повреда на предното окачване. Освен това там се посочва, че някои превозни средства „имат предни връзки, които може да не отговарят на здравината и спецификата на Tesla. А при случай на повреда във връзката, водачът може да продължи да поддържа контрола върху превозното средство, но има опасност предната част на автомобила да падне върху гумите”.

NHTSA заяви, че 32 от жалбите се отнасят за „блокиране по време на маневра при нискоскоростно паркиране”, а 11 са за възникнали повреди по време на шофиране на магистрала.

Агенцията заяви, че се наблюдава тенденция в покачване на броя на жалбите, като три от инцидентите са докладвани през последните три месеца.

В своя публикация от 2016 г. Tesla отрече всякакви проблеми с безопасността на Model X или Model S.

Миналата седмица NHTSA заяви, че ще премине към стъпката "инженерен анализ". След получаване на данните от него агенцията има право да премине към последната стъпка, която е изземване на повредените модели, ако той покаже нередности.

Коментари: 0