„Автоваз“ вече ще прави Chevrolet без General Motors

След известно време автомобилът ще получи марка LADA

„Автоваз“ вече ще прави Chevrolet без General Motors

Снимка: Автоваз

2204 ~ 1 мин. четене
Най-големият руски автомобилен производител "Автоваз" заяви в понеделник, че ще изкупи от General Motors дяла й съвместното им предприятие, произвеждащо автомобили в Русия под марката Chevrolet.

"Автоваз" подписа споразумение за закупуване на 50-процентния дял на GM в предприятието, обяви компанията, без да разкрива финансови детайли по сделката.

В рамките на споразумението, заводът на предприятието - СП GM-AVTOVAZ, за определено време ще продължи да произвежда и продава автомобили NIVA под марката Chevrolet, а в бъдеще автомобилът ще получи марка LADA. Не се планират промени за служителите на двете компании. Съществуващите договори с доставчици и дилъри NIVA остават непроменени през преходния период. 

Също така в бъдеще GM-AvtoVAZ ще бъде преименуван.

„Благодарен съм на нашите партньори от GM за повече от 18 години ползотворно сътрудничество. Съгласно споразумението, AvtoVAZ ще получи втория класически SUV в линията на автомобилите. Офертата на NIVA органично ще допълни легендарния 4x4 и ще подпомогне по-нататъшното развитие на AvtoVAZ. В исторически план производствените процеси на съвместното предприятие са дълбоко свързани с основния завод на AvtoVAZ в Толиати, който е отлична отправна точка за по-нататъшно развитие с цел повишаване нивото на удовлетвореност на клиентите на нашата известна NIVA. Горещо приветствам всички служители на GM-AvtoVAZ, които сега стават част от групата AvtoVAZ ", каза Ив Каракацанис, президент и изпълнителен директор на" АвтоВАЗ "АД.
Подкрепи Economic.bg