Азербайджан е готов за доставки по газопровода TAP за Европа

Азербайджански газ обаче все още не може да влезе в страната ни, тъй като не е готова газовата връзка с Гърция

Азербайджан е готов за доставки по газопровода TAP за Европа

Снимка: TAP

Трансадриатическият газопровод (TAP) е готов за търговски доставки на азербайджански газ за Европа, съобщи консорциумът TAP AG.

Компанията заяви, че почти четири години и половина след началото на строителството на газопровода в Солун работата е преминала на етап търговски операции.

"BP, като акционер на TAP, е много доволен от завършването на този важен проект. Това показва, че проектите „Шах Дениз-2“ и Южният газов коридор са изпълнени изцяло. Те ще променят енергийната карта на Каспийския регион, свързващ своите газови запаси с Европа. Сега, след завършването на последната част от Южния газов коридор, тази огромна система за износ е напълно интегрирана и готова да доставя газ в Европа. Това ще ни позволи да започнем да доставяме първия газ от Азербайджан за Европа до края на тази година и по този начин да постигнем основната цел, заявена от началото на проекта“, се казва в изявление на компанията.

Общата дължина на TAP е 878 км, от които 550 км ще преминат през северната част на Гърция, 215 км - през територията на Албания, 105 км - през Адриатическо море и 8 км - през Италия. TAP е последният компонент на проекта Южен газов коридор. Именно този проект се цитираше като ключов за диверсификацията на доставките на газ и за България.

Премиерът Бойко Борисов и ресорният министър Теменужка Петкова не веднъж са акцентирали върху значението му за страната ни.

Припомняме, че българската страна, в лицето на "Булгаргаз", има сключен договор с азербайджанската държавна компания СОКАР за доставка на 1 млрд. куб. м годишно от втората фаза на газовото находище „Шах Дениз“. Тези обеми представляват около 25-30% от потреблението на природен газ у нас, а страната ни има интерес и за допълнителни доставки на природен газ.

Въпреки търговското начало на TAP страната ни не може да получава все още газ от него, тъй като не е готова газовата връзка България-Гърция, през която трябва да се случват доставките. По последни обещания на енергийното министерство връзката трябва да е готова през 2021 г.

Газопроводът е проектиран да транспортира 10 млрд. куб. м природен газ годишно от находището "Шах Дениз" като част от етап-2 на неговото развитие през Гърция и Албания до Западна Европа.

Съсобственици на проекта са SOCAR (20%), BP (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagas (16%) и Axpo (5%).

Стойността му е 4.5 млрд. евро.

TAP - From Vision to Reality from Trans Adriatic Pipeline on Vimeo.

Коментари: 0