bTV дължи над 2.5 млн. лева за авторски права

Телевизията и "Булсатком" спорят за съдържание, което нямат право да ползват, обявиха от сдружението

Музикаутор:

484 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

"bTV Media Group" и "Булсатком" продължават да спорят за авторско съдържание, което и двете страни нямат право да ползват. Това е един от най- емблематичните примери за нарушение на Закона за авторското право и сродните му права. Това се казва в позиция на "Музикаутор" по повод започналия преди месец спор между медийната група и сателитния оператор.

От сдружението за колективно управление на авторски права определиха случвващото се като един голям парадокс. "Спорът между bTV и "Булсатком" е за заплащане на защитено съдържание като филми и музика, което и двете страни всъщност ползват както намерят за добре – едната като не плаща договорените и дължими суми за отстъпени права, а другата страна е изобщо без договор за отстъпени права", обясняват от "Музикаутор".

От сдружението посочват, че bTV им дължи над 2,5 милиона лева за авторски права за музика в излъчваните от телевизията филми и продукции. Медията не е плащала над 2 години въпреки действащия договор, в който ясно е записано, че съгласно закона bTV трябва да превежда на сдружението  за колективно управление на авторските права съответните отчисления, обясниха от "Музикаутор". От там отбелязват, че е "парадоксално е, че бТВ беше медията, която направи кампания в защита на авторските права, а тя е единствената ефирна телевизия, която не заплаща коректно предвидените от закона и регламентирани с договор отчисления към Музикаутор”.

 От сдружението обясняват и че ефирните телевизии, кабелните, сателитните и IP оператори, които препредават (и препродават) телевизионно съдържание изобщо не плащат за авторски праваспоред данни. Повече от една година се водят безрезултатни преговори с асоциацията на кабелните комуникационни оператори, като през цялото време нейните членове практически нарушават закона, защото нямат договори за отстъпени права, добавят от "Музикаутор".

Според сдружението е редно преди да се разберат помежду си, bTV и "Булсатком" да са уредили отношенията си с тези, които притежават изключителните права за това съдържание. "Иначе сме свидетели на странната ситуация поводът за спора да е нещо, което те нямат право да излъчват и препредават", заключват от "Мюзикаутор".

Подкрепи Economic.bg