БАБХ с извънредни проверки на храните преди празниците

Купувайте риба от регистрирани обекти, съветват от БАБХ

БАБХ с извънредни проверки на храните преди празниците

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва извънредни проверки заради наближаващите празници Никулден, студентският празник, коледните и новогодишни празници, както и за зимния туристически сезон.

Те се правят с цел да се гарантира безопасността на предлаганите храни и сигурността и здравето на потребителите при увеличеното търсене и предлагане на храни по време на празниците, съобщиха от агенцията.

Инспекторите ще извършват проверки от 3 до 6 декември по повод Никулден. Те ще проверяват водоеми за развъждане на жива риба, както и търговски обекти и обкети за производство и търговия на едро и дребно с храни и заведения за обществено хранене.

Целта е да се ограничи и да не се допуска продажбата на риба на нерегламентирани места, както и да се спре продажбата с неустановен произход, за да се предпази здравето на потребителите,

От БАХБ съветват потребителите да купуват риба от регистрирани обекти, за да не излагат на риск здравето си.

Преди студентския празник също се предвиждат извънредни проверки на хотелските комплекси и заведенията за хранене преди и по време на студентския празник. Инспекторите ще следят за произхода на храната, правилното съхранение, съпроводителни документи, срокове на годност и начина на предлагане.

По традиция по време на коледните и новогодишни празници ще се извършват извънредни проверки на обекти за търговия и предлагане на храна на територията на цялата страна. По време на празниците Агенцията по безопасност на храните ще има дежурни екипи. Те ще извършват проверки по сигнали на потребители, които ще могат да подават онлайн сигнали за нередности, или да използват за това горещия телефон на БАБХ - 0700 122 99.

Коментари: 0