БАБХ с нова регулация при превоза на храни

Агенцията ще се опита да реши проблема с превоза на храни при съмнителна хигиена

БАБХ с нова регулация при превоза на храни

Снимка: Красимир Свраков

Транспортните средства, с които се превозват храни, задължително ще бъдат маркирани със специален стикер, съобщава БНР. Целта е Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ) да има възможност да проследява и контролира транспортирането на хранителни продукти. Правилата, по които Агенцията ще издава стикерите, са регламентирани в наредба, публикувана за обществено обсъждане.

Стикерът ще се издава от съответната областна дирекция на БАБХ и ще съдържа задължително текст „Транспортно средство за храни“, логото на агенцията, регистрационен номер и букви „Ж“ или „Х“.

Стикерите ще губят валидността си при промяна на собствеността на превозното средство и при заличаване на регистрацията му, пише още в проектонаредбата.

Целта е да се сложи край на превозването на храни в неидентифицирани коли, бусове и камиони със съмнителна хигиена, пише в мотивите към промените в наредбата.

Търговците ще плащат такса за задължителните стикери, но тя още не е определена. За изработването им Агенцията по храните ще възложи обществена поръчка, чиято прогнозна стойност е 75 хил. лв.

Коментари: 0