БАБХ състави 20 акта заради нарушения при училищни храни

Извършени са и 18 проверки по сигнали на родители и потребители в училищни столове и лавки

БАБХ състави 20 акта заради нарушения при училищни храни

Снимка: Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) издаде 20 акта за административно нарушение и 191 предписания на училища и детски градини в страната. Причината е неспазване на Наредба 8, която урежда правилата за храните в детските градини и училища. Проверките са направени за периода от 24 септември до 11 октомври, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Експертите от агенцията по храните са унищожили 13.3 кг бисквити, солети и халва с вложени палмови и кокосови мазнини, 13.7 кг кашкавал, 4 кг брашно, 6.5 кг кренвирши, които не са произведени по Утвърден стандарт. Установени са нарушения и в разпространяваните сред децата безалкохолни напитки. Общо 5 л безалкохолни напитки и 2.3 л айрян със сол също ще бъдат унищожени, тъй като не са разрешени за предлагане в детски градини и училища.

В същия период са извършени и 18 проверки по сигнали на родители и потребители в училищни столове и лавки, обекти тип „кухни майки“ в градовете Бургас, Кюстендил, Пловдив и София-град. В училищни бюфети на територията Кюстендил и София е установено предлагане на чипс с различни вкусове, соленки, бисквити и кексчета, които са в несъответствие с Наредба №8. За откритие 57 опаковани храни са издадени предписания за спирането им от реализация и за провеждане на обучение на персонала за стриктно спазване на наредбата.

В училищен бюфет на територията на  Пловдив е установено предлагане на кроасани с какаов пълнеж, които не отговарят на изискванията в наредбата, за което на управителя е връчен акт.
Коментари: 0