Бъдещата Android Q ще е съвместима с огъващите се телефони

Google пусна бета версия на операционната си система

Бъдещата Android Q ще е съвместима с огъващите се телефони

Снимка: Google

Следващата версия на Android е вече тук... или поне нейна версия, пише Mashabale. Google пусна първата бета версия на новата мобилна операционна система – Android Q, насочена към разработчиците. 
Новата версия е достъпна за изтегляне и за всички собственици на телефоните Google Pixel, като тя включва редица актуализации свързани с подобрения в сигурността, както и софтуерни поддръжки за сгъваеми телефони. 
Именно новият тип огъващи се устройства са и едно от най-големите предизвикателства пред софтуерните инженери. Тепърва ще се търсят начини за пълноценното адаптиране на Android към различните режими на сгъване и разгъване. В добавка на това, различните устройства се характеризират и с различни конфигурации на дисплея, което допълнително усложнява преобразуването на приложенията по подходящ начин. 
Актуализацията Android Emulator дава възможност на разработчиците да започнат да тестват своите приложения са сгъваеми дисплеи, дори без да имат налично такова устройство. 
За бъдещета операционна система е известно още, че ще се фокусира върху функции като тази „динамична дълбочина“, така че да се помогне за създаването на по-добър боке ефект (размазването на фона и изолирането на обект на преден план, бел.р.). 
Android Q ще дава и възможност за по-бързо споделяне на съдържание чрез използването на преки пътища, ще включва нов панел с настройки, ще предостави и по-добри защити на потребителя, овластявайки го с по-голям контрол върху онова, до което приложенията достигат като информация за него.  
Любопитно е какво ще означава символът „Q”, предвид че досега компанията е избирала символи в сферата на хранителната индустрия. Сегашната операционна система например е назована Android Oreo. Предполага се, че бъдещата може да означава Quiche (от англ. Киш). 
Коментари: 0