Бъдещият Firefox е по-бърз, но и несъвместим с много добавки

Финалната нова версия 57 ще е налична от 14 ноември

Бъдещият Firefox е по-бърз, но и несъвместим с много добавки

Mozilla планира на 14 ноември да представи финалната версия на браузъра Firefox 57 – голям ъпдейт, който наред с много си подобрения носи и голяма вероятност да ядоса много потребители, пише The Register.

Първо добрите новини. Firefox е забележимо по-бърз благодарение на подобрения, направени в рамките на т.нар. от Mozilla Project Quantum“. Quantum обхваща няколко по-малки проекта, имащи за цел да доведат до по-мултипроцесна работа на Firefox и до по-оптимално използване на видео картата. Така браузърът ще може да се възползва повече, ако компютърът разполага с мощна видео карта.

Firefox 57 носи и голяма промяна в друг аспект – добавките. От известно време насам браузърът поддържаше два вида добавки – традиционните, с които всички сме свикнали, и техните WebExtension разновидности, които приличат на тези, които се използват в Google Chrome. Във Firefox 57 обаче традиционните добавки вече няма да работят. Най-известните добавки вече са променени така, че да работят на новата версия на браузъра, но голяма част от наличните по-стари добавки едва ли ще бъдат пренаписани.

Именно затова има голям шанс при обновяване до Firefox 57 да изчезнат голяма част от инсталираните в момента добавки на браузъра. Mozilla създаде няколко онлайн източника, които да помогнат на потребителите при прехода към новата версия на браузъра. Един от тях е сайт, който следи състоянието и развитието на едни от най-известните добавки, и откъдето може да бъде намерена алтернатива, ако дадена добавка спре да работи и разработчикът ѝ откаже да я пренапише за Firefox 57.

Коментари: 0