Байдън към Ердоган: Ако даде Господ, ще предадем Гюлен

Анкара вече е предала нови материали по случая

Байдън към Ердоган: Ако даде Господ, ще предадем Гюлен
САЩ нямат намерение да защитават турския ислямски проповедник Фетхулах Гюлен, сочен от Турция като основен организатор на осуетения военен преврат на 15 юли. Това стана ясно след среща на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън и турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара, предадоха световните агенции.

По думите на Байдън американските юристи събират материали за съда в рамките на искането на Анкара за неговата екстрадиция. Стана ясно още, че Турция вече е предала много нови материали по случай по време на сегашната му визита.

"Пристигналата с мен делегация от експерти сега проучва уликите и доказателствата за предаване в съда по всички правила. Никой в САЩ, нито президентът, нито който и да е друг, не може да вземе решение за екстрадиция. Само съд може да екстрадира престъпник", каза Байдън. 

Той допълни, че ако даде Господ, ще бъдат събрани достатъчно улики срещу Гюлен. Затова веднага щом се съберат достатъчно такива доказателства, те ще бъдат представени пред федералния съд и той ще се произнесе по тях.

Ердоган припомни на свой ред, че съществуват редица двустранни споразумения със САЩ, които изискват екстрадирането. "Според тези споразумения такъв човек, като Гюлен, най-малко следва да бъде задържан и временно поставен под арест. Но засега той е на свобода и продължава своята дейност", посочи турският президент.

Байдън каза още, че САЩ подкрепят операцията на турските въоръжени сили, която днес доведе до освобождаването на крайграничния сирийски град Джараблус и до изгонването на джихадистите оттам.

Вицепрезидентът на САЩ се извини на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че не е посетил по-бързо страната му след опита за преврат миналия месец. "Извинявам се. Искаше ми се да бях могъл да дойда по-рано", каза Байдън на Ердоган.

Байдън подчерта, че армията на САЩ е осигурила въздушна подкрепа на турската операция в Северна Сирия.

"Сирия трябва да е цяла и единна, а не разрязана на парчета", каза каза говорителят на Белия дом. От сумите му стана ясно, че САЩ насърчават Турция да затвори границата си със Сирия.
Коментари: 0