Байдън навърши 78 години - годен ли е да управлява Америка?

Той трябва да демонстрира на американците, че възрастта е само цифра и може да си върши работата

Байдън навърши 78 години - годен ли е да управлява Америка?

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън навърши 78 години днес. Точно след два месеца той ще поеме управлението над Америка, изправена пред най-тежката криза в общественото здраве от век насам, висока безработица и расова несправедливост.

Докато се бори с тези проблеми, Байдън ще се опита да постигне още един подвиг – да демонстрира на американците, че възрастта е само цифра и той си върши работата.

Байдън ще положи клетва като най-възрастния президент в историята на нацията, измествайки Роналд Рейгън, който напусна Белия дом през 1989 г., когато беше на 77 години и 349 дни.

„Изключително важно е той и неговият персонал да бъдат точни в позицията си още в началото на президентството, където той може да изрази това, което иска, с отчетливост, която не винаги е била неговата сила“, каза Рос Бейкър, политолог от Рътгърски университет. „Той трябва да изгради доверие сред американския народ, че физически и психически е готов за работата си.“

Сравнително напредналата възраст на Байдън също така придава по-голяма значимост на качествата на неговия екип, смятат експерти. Решението му да избере почти 20 години по-младата сенаторка Камала Харис за свой кандидат за вицепрезидент на практика беше признание, че въпросът с неговата възраст има значение. Байдън описва себе си като преходен президент, но не изключва възможността да се кандидатира за втори мандат.

По време на цялата кампания 74-годишният Доналд Тръмп не пропусна шанс да подчертае гафовете на Байдън и аргументира, че на демократа липсва умствената острота, за да води нацията. Както критиците, така и някои поддръжници на Байдън се притесняват, че той изпраща грешно съобщение за издръжливостта си, като поддържа относително лек график за обществени събития, докато Тръмп атакува щатите на „бойното поле“. Байдън приписва лекия си график на предпазливост по време на пандемията на коронавируса.

В интервю за CNN през септември Байдън обеща да бъде „напълно прозрачен“ по отношение на всички аспекти на здравето си, ако бъде избран, но не е казал как ще го направи.

Кампанията доказва, че Байдън не е средният седемдесет и осем годишен мъж.

Неговият лекар, д-р Кевин О'Конър, в медицински доклад, публикуван от кампанията през декември, описва Байдън като „здрав, енергичен ... годен за успешно изпълнение на задълженията на президентството, ръководител на Държава и главнокомандващ."

О'Конър съобщи, че Байдън тренира пет дни в седмицата. Новоизбраният президент каза на поддръжниците си, че по време на пандемията е разчитал на домашни тренировки.

Коментари: 0