Великобритания може и да позволи празненства по Коледа

Мерките, които въведохме по-рано този месец работят, коментира здравният министър

Великобритания може и да позволи празненства по Коледа

Снимка: Pixabay

7778 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Великобритания може да облекчи мерките, предприети по-рано този месец, заради високия процент на заразени с коронавирус и да позволи на семействата да се съберат на Коледа, заяви здравният министър Мат Ханкок. Причината затова е, че ситуацията на Острова започва да се нормализира, пише Reuters.

Обединеното кралство е сред най-засегнатите държави на континента от COVID-19 и това доведе до решението на министър-председателя Борис Джонсън да наложи някои от най-строгите ограничения в историята, за да спре разпространението на новия коронавирус.

Здравният министър заяви, че строгите мерки, които са в сила последните две седмици дават виден резултат като „изравняват стойностите”, което е знак, че ситуацията започва да се нормализира.

Има обнадеждаващи признаци, че броят на случаите започва да се изравнява и че блокирането, което въведохме по-рано този месец, работи“, казва Ханкок пред Sky News.

Той добавя, че „разбира се, няма да е като нормална Коледа, ще трябва да има правила, но се надяваме, че ще ни позволят да имаме малко повече от тази нормалност, която очакваме с нетърпение”.  

Локдаунът на Англия трябва да приключи на 2 декември, въпреки че министрите все още не изключват той да бъде удължен. Към момента в страната е в сила общонационална карантина, която забранява работата на всички магазини, с изключение на тези за хранителни стоки и аптеки. Освен това заведенията могат да доставят храна и напитки единствено за вкъщи. Въпреки това училищата и други образователни институции останаха отворени и изпълняват функциите си.

Мат Ханкок заяви, че работи усилено с делегираните администрации в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия за общ подход за справяне със ситуацията и правилен подход за предстоящите коледни празници.

Първият министър на Уелс, Марк Дрейкфорд заяви, че следващата седмица предстои среща, на която трябва да се намери решение как хората от Уелс да могат да отида в Англия „по най-простия и ясен начин, който може да се измисли", за да бъдат семействата заедно на светлите празници.

Подкрепи Economic.bg