Кога е препоръчително да кандидатствате за бърз заем и кога не

Кога е препоръчително да кандидатствате за бърз заем и кога не

Снимка: Pixabay

Автор: Кредисимо

Теглене на бърз заем е една от популярните форми на краткосрочно кредитиране, отличителна черта на която е незабавното разглеждане на заявлението за кредит на клиента. Те се характеризират с малка сума, кратка продължителност на изплащането и липса на каквито и да било гаранции от кредитополучателя, които да позволят на заемодателя да възстанови евентуалните си загуби.

Бързите заеми са много търсени и поради друга причина – най-често хората предпочитат да не ангажират с финансовите си проблеми свои роднини и приятели, затова, срещу неголямо оскъпяване, са склонни да ги разрешат тихомълком, прибягвайки до взимане на кредит. Няма как да не признаем, че в това има доста здрава логика.

Предимствата на кредит онлайн

  • Предимството на микрокредитите е възможността да кандидатствате за тях изцяло онлайн и да ги получите бързо, без да е необходимо да посещавате офиса на кредитната институция;
  • Бързите заеми са привлекателна алтернатива за всички – както за хора с по-скромни възможности, така и за по-заможните;
  • Позволяват на хората с по-ниски доходи да изпълнят мечтите си, като закупят необходимите им спешно неща и в същото време могат да изплатят бързо дълговете си;
  • Дори и с лоша кредитна история при микрофинансирането човек винаги има възможност да получи достатъчно средства и да разполага навреме с необходимата сума.

Какво показва статистиката за потреблението на бързи кредити?

Статистиката на микрофинансовите организации в световен мащаб категорично показва, че през последните години клиентите са „по-узрели“ и са използвали бързите заеми за тегленето на все по-големи суми. Освен това, все повече хора с добро образование се възползват от този финансов инструмент, който им позволява да се развиват с правилните темпове и в крайна сметка, да постигнат по-голяма финансова стабилност в бъдеще. Анализаторите свързват тези тенденции с нарастващото доверие във фирмите, предлагащи бързо кредитиране и с наблюдаваното затягане на условията, що се отнася до конвенционалното банково кредитиране. В момента бързите заеми са най-модерното средство човек да отговори адекватно при нужда от определена сума пари, без условности и чакане. Затова и популярността на този финансов инструмент не спира да нараства както по света, така и конкретно в България.

Кога трябва да кандидатствате за бърз заем?

Специалистите посочват няколко ситуации, при които потребителите имат най-голяма полза от микрокредитирането. Обикновено става въпрос за използване на средствата, получени при заема, за покриване на непредвидени загуби, възникнали при извънредни ситуации.

Тогава бързият онлайн кредит се разглежда като спасително средство за кредитополучателя, което ще му помогне да се справи успешно със ситуацията, когато не разполага с достатъчно лични средства.

Кои са основните цели на един бърз заем?

Нужда от спешен ремонт на недвижима собственост - покриване на неотложни разходи, възникнали например заради спешен ремонт или друга, не по-малко важна, причина.

Заплащане на медицински разходи с кредит онлайн - невъзможно е да се предвидят здравословните ни проблеми, така че разходите за лечение обикновено не са включени в месечния семеен бюджет. Възможността за взимане на кредит онлайн при спешни случаи понякога може да предотврати фатална развръзка.

Ремонт на превозни средства с онлайн кредит- препоръчително е да се използва тегленето на бърз заем, когато  има опасност от сериозно увеличаване размера на загубите.

Покупка на стоки и услуги с отстъпка - когато спестяванията са недостатъчни за закупуване на даде продукт, кредитирането се счита за най-добрия начин за набавяне на свежи средства.

Кога не се препоръчва да теглите бърз заем?

Според експерти е правилно да кандидатствате за онлайн кредит само ако сте напълно уверени в своите е финансови възможности. 

Не се препоръчва да теглите бързи онлайн заеми за:

  • Организиране на партита, посещение на ресторанти, закупуване на билети за различни събития и други форми на забавление. Разходите за храна, напитки и украса за организирането на празник могат да достигнат голяма сума, която няма да се изплати по никакъв начин след събитието. Не се изкушавайте да влизате в дългове, само за да направите впечатление на приятели и познати. Дори и да постигнете някакъв ефект, то той ще е временен;
  • Импулсивно пазаруване. Неразумните покупки са най-лесният начин да задлъжнеете безпричинно. Много хора се изкушават да си купуват най-новите електронни джаджи, облекло и други модни артикули, дори и когато нямат финансова възможност. Последиците от необмисленото пазаруване определено биха били доста сериозни;
  • Рискови бизнес инвестиции. Точно такива инвестиции никога не трябва да се правят с помощта на кредити. Дори и личните спестявания трябва да се използват изключително предпазливо в подобни случаи.
Коментари: 0