Байдън обяви нова ера във външната политика на САЩ

Американският президент определи като голям успех евакуирането от Кабул на 5500 американци и общо над 120 хил. души в рамките на 2 седмици

Байдън обяви нова ера във външната политика на САЩ

Снимка: Joe Biden/Twitter

1924 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Краят на американското военно присъствие в Афганистан е и краят на ерата, в която Съединените щати се опитваха да променят други държави чрез въоръжени интервенции. Това заяви американският президент Джо Байдън в слово, в което определи завършилата евакуация от Кабул като "голям успех", предаде Bloomberg. Със словото Байдън опита да отговори на критиките за хаотичността на напускането и външнополитическите последствия от него.

Байдън обвърза изтеглянето от Афганистан с оценката, че при идването му на власт в началото на годината, талибаните вече са били в най-силните си военни позиции от 2001 насам и че трудностите при евакуацията биха били неизбежни в който и да е момент

„Поемам отговорността за решението. Нямаше да продължавам една безкрайна война. Нямаше да продължавам и една безкрайна евакуация“, каза американският президент.

Байдън определи евакуирането от Кабул на 5500 американци и общо над 120 000 души в рамките на 2 седмици за голям успех. Така той се опита да отговори на комплексните критики, които понася заради хаоса и жертвите при изтеглянето.

Американският президент разглежда финализирането на военното присъствие в зададения срок до 31 август като стратегическо действие, което не засяга само Афганистан.

„Това е краят на ерата на големите военни операции, целящи пренаправата на други държави“, заяви Джо Байдън.

Според него в бъдеще САЩ ще участват само в целенасочени военни операции, за да защитят своите непосредствени интереси, като например използване на въздушни удари за убиване на обвиняеми терористи. 

Байдън допълни, че страната му ще продължи да се бори с терористичната заплаха, но ще спре да я търси там, където е била преди 2 десетилетия.

Подкрепи Economic.bg