Байдън ще се бори с корпоративните злоупотреби

Американският президент подписа указ, с който цели да пресече нелоялните монополни практики

Байдън ще се бори с корпоративните злоупотреби

Снимка: БТА

300 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ за насърчаване на конкуренцията в американската икономика. Така федералните ведомства ще могат да взимат строги мерки срещу монополните практики в най-различни сектори – от земеделието до пазара на лекарства и на труда, съобщава Reuters.

„Повече никаква толерантност към злоупотребите на монополите, никакви лоши сливания между компании, които водят до масови съкращение, по-високи цени и по-малък избор за работещите, но и за потребителите“, коментира Байдън по време на официалната церемония по подписване на указа в Белия дом.

Указът включва 72 мерки и препоръки, които трябва да намалят цените, да увеличат заплатите на работниците, както и да поощрят иновациите и по-ускорения икономически растеж. Мощната Търговска камара на САЩ обаче не одобри новите мерки и излезе с изявление, в което казва, че ще се противопостави на действията на правителството да определя цени посредством съмнителни законотворчества.

По думите на Байдън указът ще затвърди американския идеал, че истинският капитализъм зависи от честната и открита конкуренция.

Подкрепи Economic.bg