Байдън спечели и Аризона

За последните 70 години едва двама демократи са били избирани в традиционно републиканския щат

Байдън спечели и Аризона

Снимка: БТА

3185 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

След повече от седмица броене на бюлетини Аризона обяви, че Джо Байдън е събрал повече гласове от кандидата на републиканците Доналд Тръмп. Представителят на Демократическата партия затвърди електоралната си победа и се превърна във втория кандидат за президент за последните 70 години, който печели щат, традиционно подкрепящ Републиканската партия, пише Reuters.

Байдън получи 49.4% от гласовете в Аризона, а Тръмп – 49.1%, като разликата между привържениците на двамата кандидати е малко над 11 хил. гласа. С тази победа новият президент събра общо 290 електорални гласа спрямо 217 за републиканеца.

Преброяването продължава в щатовете Джорджия и Северна Каролина, където то се извършва повторно. При 99% от преброените гласове, в първия Байдън води с около 14 хиляди, а във втория Тръмп има преднина с около 73 хиляди. Експертите се притесняват, че конфликтите нарастват по-бързо от отчитането на бюлетините.

Борбата сега започва

Надпреварата за Сената остава отворена, тъй като за двете места в Джорджия ще има балотаж през януари. До момента републиканците имат предимство от 50 места, срещу 48 за демократите. Това дава теоретична възможност след изборите през януари да се достигне до равенство от 50 срещу 50 гласа, а при подобен случай решаващ ще бъде гласът на бъдещия вицепрезидент, който по право е председател на тази камара. За такъв беше избрана представителката на демократите Камала Харис.

Тръмп увери, че няма да се откаже от опитите да оспори в съда победата Байдън. „Администрацията ми започна дело в съда, за да гарантира, че изборните закони се спазват изцяло и победителят е законният“, коментира Тръмп.

Американският народ има право на честни избори: това означава да се преброят всички законни бюлетини и да не се броят незаконни такива“, добави републиканецът.

За победа в републиканския щаб се смята решението на съд в Пенсилвания, който позволи на наблюдателите от кампанията на Тръмп да следят броенето от по-близо. Положително за президента беше и решението на съдията от Върховния съд – Самюъл Алито, който одобри искането гласовете по пощата, получени след края на изборния ден в Пенсилвания, да бъдат отделени от останалите бюлетини.

Подкрепи Economic.bg