500 българи блокирани на Санторини (обновена)

Транспортът в Гърция е парализиран от обща тридневна стачка

500 българи блокирани на Санторини (обновена)

Около 500 български туристи са блокирани на остров Санторини заради общата тридневна стачка, която започва днес Гърция в знак на недоволство срещу новите мерки за икономии, предложени за гласуване в парламента. 

Междувременно стана ясно, че гръцкото министерство на корабоплаването е осигурило транспорт на закъсалите български туристи на остров Санторини, съобщи Нова телевизия. 

Българските туристи могат да пътуват тази нощ в 01:00 часа с ферибот "Рио" на компанията BLUE STAR FERRIES от Санторини за Пирея, информират от българското посолство в Атина. Ако пропуснат да се качат на него, те ще останат блокирани поне до вторник.

Синдикатите обявиха за днес 48-часова стачка в допълнение към обявената преди това стачка в неделя. Държавни и редица частни служби, включително службите за събиране на боклука, общественият транспорт, общинските служби и телевизии, не работят, посочват световните медии.  

Фериботите от и до гръцките острови няма да работят до вторник сутринта. Към стачните действия се присъединиха лекари, зъболекари, журналисти и адвокати. 

Пенсионните и данъчни промени ще бъдат обсъждани и гласувани този уикенд в парламента в Атина. Те са част от сключеното миналия юли споразумение с европейските кредитори за още 86 милиарда евро като част от спасителната програма. 

Същевременно кабинетът на Алексис Ципрас планира увеличение на данъците на хората с високи и средни доходи. Двете реформи са причината за протестите в южната ни съседка. 

Коментари: 0