Българин получи „Оскар“ за технологични ефекти

Владимир Койлазов има принос за създаването на редица популярни холивудски филми

Българин получи „Оскар“ за технологични ефекти
4169 ~ 1 мин. четене

Българинът Владимир Койлазов беше отличен с „Оскар” за технологични ефекти. Това се случи на церемонията по раздаването на т.нар. „технологични оскари”, която се провежда 14 дни преди официалното награждаване на Академията.

Койлазов получи отличието заедно с колегата си от “Chaos group” Петър Митев. Двамата имат компания, разработила най-използваната в света технология за 3D визуализация V-Ray”.

„Никога не съм имал илюзии, че съм кой знае какво, но пък общо взето знаех, че каквото искам да направя, ако имам достатъчно време, ще го направя“, казва Койлазов. Той е категоричен, че по собствената си дефиниция не е успял.

Съдружникът му смята, че техният софтуер е решението за киноиндустрията. „Да не потрошат милиони, на някого да не му хвръкне главата, че не е заснел нещо, режисьорът да е доволен, продуцентът да е доволен и накрая всички да сме доволни“, обяснява Митев.

За разлика от наградите на Академията, технологичните оскари се дават за принос на конкретна технология в правенето на филми. Технологията, разработена от двамата българи, е била използвана във филми и сериали като „Аватар, „Игра на тронове, „Доктор Стрейндж”, „Капитан Америка” и „Дедпул”.

Подкрепи Economic.bg