Българите искат местен специалист за шеф на БНБ

Според нашенците постът е важен и трябва да бъде обявен конкурс с ясни критерии

Българите искат местен специалист за шеф на БНБ
124 ~ 2 мин. четене

Мнозинството от българите искат прозрачност при избора на нов управител на Българската народна банка (БНБ). Те смятат, че постът е важен и трябва да бъде обявен конкурс с ясни критерии. Общественото мнение категорично иска начело на БНБ да застане роден специалист, запознат със спецификите на родните условия.

Това показват резултатите от национално социологическо изследване "Обществени нагласи към избора на управител на БНБ", проведено от "ВМ Сървисис" и представено от доц. д-р Йордан Дойков -  ръководител на проучването, предаде БГНЕС.

68% от участниците в допитването настояват бъдещият управител на БНБ да бъде доказан специалист от България. Около 16% от българите искат той да е българин с опит в чуждестранна финансова институция. В обществото явно има настроения срещу специалист отвън, особено след работата на бившия финансов министър Симеон Дянков, коментира последните цифри доцент Дойков.

"Данните сочат, че общественото мнение е категорично в подкрепа на роден специалист, знаещ родните условия. Формулата, която се одобрява от обществото, е професионализъм в родна среда", добави още авторът на проучването.

Дойков подчерта, че в българското общество съществува разбирането, че от избора на нов управител ще зависи да се успокои банковата сфера. Гражданите също така се обявяват за прозрачност при избора.

"За 27% сега действащата процедура трябва да остане. 2/3 изразяват позицията, че за такъв важен пост трябва да се обяви конкурс, както е за повечето държавни позиции в страната, който трябва да има ясни критерии. Обществото иска по-висока степен на прозрачност. От голямо значение е доверието, почтеността и професионализма", каза авторът на проучването.

Според анкетираните бъдещият централен банкер трябва да отстоява независимостта на БНБ при нейните регулаторни и надзорни функции, да има стратегическо мислене и подготвеност за реформи, да провежда стратегически инициативи за стабилизиране на публичните финанси, да представи публично своите виждания за включването ни в еврозоната и за присъединяването ни към Европейския банков съюз,да е с доказани професионални качества, да прилага еднакво контрола за всички търговските банки, да има успешен опит в оперативното банкиране, да отстоява безкомпромисно интересите на вложители и инвеститори, да следи за стриктното спазване на критериите на ЕС в банковата сфера и да разбира спецификата на българската банкова система. Подкрепи Economic.bg