Българите в чужбина изпращат все повече пари у нас

Най-много средства идват от САЩ

Българите в чужбина изпращат все повече пари у нас
5254 ~ 1 мин. четене

Увеличават се парите, които българите изпращат у нас от чужбина. Това показват данните на Българската народна банка, съобщи bTV.

От януари до октомври миналата година българите, работещи в чужбина, са изпратили у нас над 704,2 милиона евро. За сравнение през същия период на 2014-а парите са с близо милион по-малко.

На първо място финансови потоци идват от Съединените щати - от там са изпратени малко над 159 милиона евро, а след това се нарежда Испания. В топ пет попадат и Гърция, Обединеното кралство и Италия.

Според икономистите, ако паричните потоци от чужбина ги нямаше, щеше да се стигне до свиване на потреблението в отделни райони. А това означава по-малко приходи за бизнеса и намаляване на работни места.

„Това, което виждаме като приток на средства от чужбина, би могло да забави обезлюдяването на някои региони, по тази линия може да се говори и за запазване на работни места и за спиране на миграционни процеси”, посочи Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.

Парите от българите в чужбина помагат и за повече приходи в бюджета под формата на ДДС.

Средствата, които българите изпращат от чужбина, са значителни като суми, но все пак те остават по-малко от преките чуждестранни инвестиции в страната, показват още данните на централната банка.

Подкрепи Economic.bg