България е 72-ра в света по финансова грамотност

Над 60% от населението ни не може да отговори на въпроси за финансови решения

България е 72-ра в света по финансова грамотност

Можете ли да обясните какво е диверсификация на риска? Да определите последиците от инфлацията? Знаете ли какво е сложна (капитализирана) лихва? Ако сте отговорили на тези три въпроса, вие сте по-добре финансово ограмотени от 2/3 от населението на света, повече от 60% от българите и 43% от американците.

Според първия по рода си обзор на S&P Global FinLit Survey и на компанията за финансова и инвеститорска информация McGraw Hill Financial това е подробен и изчерпателен анализ на световната финансова грамотност от Световната банка, Галъп и университета Джордж Вашингтон.

Проучването е основано на данни от анкетата Gallup World Poll, която е допълнена с 5 въпроса. Тя се провежда през 2014 г. на случаен принцип с хора над 15-годишна възраст в 144 държави. За финансово грамотен се определя този, който отговори вярно на поне три въпроса, свързани с взимането на финансови решения: какво е лихвен процент, изчисляване на сложна лихва, инфлация и диверсификация на притежаваните финансови активи.

Според данните от него само 1/3 от населението на света са финансово грамотни. Първите три места в класацията заемат съответно Норвегия, Дания и Швеция. Резултатите и на трите държави са еднакви и сочат, че 71% от населението им е финансово грамотно. На последните места в спектъра са Йемен с 13% грамотност, Албания и Афганистан.

В топ 10 (с 63-68%) влизат Израел, Канада, Великобритания, Холандия, Германия, Австралия и Финландия. САЩ се класира на 14-то място в света - 57% от американците преминават теста.

В България на въпросите успешно отговарят 35%, което ни отрежда на 72-о място в света. По този показател непосредствено преди нас са Шри Ланка, Доминиканска република, Коста Рика Малави и Габон, както и следващите в класацията Кот Д'Ивоар( 73 място), Бразилия (74) и Кипър (75).

Някои от нашите съседни държави обаче се представят далеч по-лошо по този показател. Румъния е едва с 22% финансово грамотно население, което я отвежда на 124-о място в спектъра. На 125 се нарежда Македония с 21%.

По-добре от нас са Гърция – 45% грамотно население, 30 място в света, и Сърбия - 38%, което я нарежда на 57-мо място в класацията. На далечното 120-о място остава Турция с 24%.

Това съответства и на средното световно равнище, където двама от трима души са финансово неграмотни, а това прави около 3.4 милиарда души.

България обаче изглежда добре сред съседите си. 


 

Ето и другите заключения от проучването:

- 47% от хората в ЕС, които са взели заем или пари от друга финансова институция, са с ниска финансова грамотност;

- В ЕС 69% от завършилите ВУЗ са финансово грамотни, 54% от завършилите гимназия и 28% от хората с основно училище;

- страните в ЕС с под 50% финансова грамотност (освен България) са още Хърватия, Чехия, Италия, Латвия, Полша, Португалия, Словакия и Испания

- само 9% от гърците пестят за старини и сред тях 42% са финансово грамотни; в Румъния пестят 15%, а в Португалия – 28%;

- има разлика между финансовата грамотност на мъжете (35%) и жените (30%), в ЕС И САЩ, например, мъжете вземат преднина от 8-10 пункта, но в Китай няма разлика;

- чувствителни са различията между страните от Г-7 – от 37% финансова грамотност в Италия до 68% в Канада;

- в Китай 61% от пълнолетните не пестят за старини (от тях 72% са с ниска финансова грамотност);

- в Индия 47% от пълнолетните (415 милиона души) нямат банкова сметка и 80% от тях са с ниска финансова грамотност.

Коментари: 0