Hubble засне \"най-самотната\" галактика

MCG+01-02-015 се намира в прочутата празнина Воловар

Hubble засне \
4184 ~ 2 мин. четене
Космическият телескоп Hubble засне спираловидна галактика, разположена във вътрешността на прочутата празнина Воловар. Не е ясно как тя е попаднала там, но това е вдъхновило учените да я нарекат "най-самотната галактика". 

Галактиката с наименования MCG+01-02-015 всъщност не е съвсем сама. Широката 250 млн. светлинни години празнота Воловат, се обитава и от още няколко изолирани галактики.

Според различни теории тези "самотни" галактики могат да бъдат най-ценните примери за галактическа еволюция, тъй като са се образували в почти пълна изолация далече от бурните взаимодействия на другите галактики, формирали се от супата на първичните междугалактически газове. 

На изображението на Hubble MCG+01-02-015 изглежда като перфектна спираловидна галактика. На снимката на преден план се виждат три звезди, всяка от които е от нашата галактика. Това са единствените единични звезди в зрителното поле на Hubble. Всички други светли петънца са галактики, намиращи се на заден план, всяка от които съдържа милиарди звезди. Дори спираловидната галактика точно под MCG+01-02-015 се намира много далече и вероятно извън празнината. 

Европейската космическа агенция твърди, че "галактиката е толкова изолирана, че ако нашата галактика, Млечният път, беше разположена по същия начин, нямаше да знаем, че съществуват други галактики до 60-те години на миналия век". Ако в празнотата живеят извънземни същества, то тяхното небе би било съвсем различно, смятат учените.

Благодарение на мощни телескопи като легендарния Hubble, човечеството не само е свикнало с представата за безбройните милиарди от галактики, които ни заобикалят. Ние сме създали триизмерна картина на "космическата мрежа" от галактики, свързани от гравитационна сила, която би могла да съществува, само ако голяма част от Космоса се състои от невидима маса, наречена тъмна материя. 
Подкрепи Economic.bg