България e на 30-о място за принос към човечеството

Страната ни е със сериозен принос в областта на науката и технологиите и културата

България e на 30-о място за принос към човечеството

България се нареди сред държавите с най-голям принос за подобряване на общото благосъстояние на човечеството. Всяка година проучването The Good Country определя приноса и напредъка на 163 страни и ги класира според тях.

Страната ни е с най-добри резултати в категориите – „Наука и технологии“ и „Култура“, където сме на 22-ро и 34-то място. В средата на класацията държавата ни попада в категорията „Просперитет и равенство“, позиция надолу сме и при показателите за здравеопазване и благосъстояние.

Общата оценка на всяка държава се определя от оценката й в 7 категории – „Наука и технологии“, „Култура“, „Международна сигурност и мир“, „Световен ред“, „Планета и климат“, „Просперитет и равенство“, и „Здравеопазване и благосъстояние“.


В отделните категории са включени общо 35 индикатори, като данните за тях са взети от международни организации като ООН, ЮНЕСКО и Световната банка.

Първо място с най-голям принос към човечеството и обществото заема Швеция. Тя е получила отлични оценки в категориите „Просперитет и равенство“ и „Здравеопазване и благосъстояние“.

Държавите от Европейския съюз (ЕС) преобладават в топ 10 на класацията. На 2-о и 3-о място са съответно Дания и Холандия, следвани от Великобритания и Германия. Сред останалите държави от ЕС, най-лошо представяне в класацията има Литва, която е на 49-а позиция.

Страните от бившия Съветски съюз изостават в класацията, като Украйна например заема 78-о място, а Русия е на 72-о място. На последно място е Либия. 

Цялата класация можете да видите тук.

Коментари: 0