България е отличник в прилагането на Стратегията за иновации и добро управление

Все по-успешно вървим напред към фискална децентрализиция

Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие:

България е отличник в прилагането на Стратегията за иновации и добро управление

Усилията, които положихме през последните години, направиха така, че България този път да е сочена като отличник и пример по отношение на прилагането на Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво.  Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на конференцията „Доброто управление на местно ниво – предизвикателства и перспективи“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройство. 

Чрез нашите усилия имаме повече иновации, по-активно гражданско общество и по-добра комуникация с гражданите. Стараем се да има по-добра комуникация и между централната и местната власт, каза още Павлова.

Срещите, които имам по повод председателството от страна на България на Комитета на министрите на Съвета на Европа показват, че вече вървим напред, надграждаме и имаме какво да покажем в своята роля, посочи тя.

Все по-усилено и успешно вървим напред към фискална децентрализиция, заяви регионалният министър. Като министерство, отговорно за регионалното развитие, за подкрепящите го европейски инструменти, дадохме правомощие на общините през новия програмен период  сами да избират проектите и приоритетите си без намеса на национално ниво, каза Павлова. Те са свободни да определят кое е най-добро за общината, общността и региона, отразявайки го в проектите, в които инвестират, обясни тя. Това е първата стъпка и пилотният модел на децентрализацията,към която се стремим, заяви Павлова и допълни, че това е децентрализация, основана на доверие и партньорство, при която важните въпроси се решават на местно ниво.

Международната конференция на тема „Доброто управление на местно ниво – предизвикателства и перспективи“  се  организира от Министерството на регионалното развитие и благоустройството съвместно с Европейския комитет за демокрация и управление към Съвета на Европа. Събитието се провежда в рамките на българското председателство на Комитета на министрите на СЕ.

Коментари: 0