България е похарчила над 25 млн лв. на ден за обществени поръчки през 2019 г.

1/4 от тях са се оказали незаконни

България е похарчила над 25 млн лв. на ден за обществени поръчки през 2019 г.

Снимка: Economic.bg

2264 ~ 1 мин. четене
България е харчила над 25 млн. на ден за обществени поръчки от началото на година до 27 юли, показват данни на Агенцията за по обществените поръчки. Впоследствие една четвърт от тези поръчки се оказват незаконни, а половината от жалбите срещу процедури на държавната и местната власт се оказват основателни, съобщава БНТ. 

През тази година са сключени над 11 300 договора от държавната и местна власт на обща стойност 5,12 млрд. лв. До 27 юли са обявени общо 6601 поръчки, от които 1/6 се финансират с евросредства. Най-много пари тази година са отделени за строителство и доставки на услуги, а възложителите с най-много обществени поръчки са общините. 

Основният проблем, с който се сблъсква местната власт е обжалването. Една жалба срещу обществена поръчка може да забави процеса в минимум една година, коментира Десислава Стойкова, юристконсулт в Националното сдружение на общините. До този момент така и не е открито решение на този проблем, а обжалванията не могат да отпаднат, защото в повечето случаи се оказват основателни.

Броят на обжалванията през тази година в КЗК е 624, от които решение има в 452 случая. В около 40% от процедурите са върнати за преразглеждане от възложителите, а останалите жалби са се оказали неоснователни. 

За първите две тримесечия на 2019 г. поръчки на обща стойност 25 700 000 лв. са се оказали незаконни, или 1/4 от сключените и изпълнени договори. В част от случаите проверките се извършват много след приключване на процедурите и не могат да бъдат наложени наказания. 
Подкрепи Economic.bg